Vuoden 2022 blogikirjoitukset

Satu Pesola
Satu Pesola
24.11.2022

Arjessa meillä on huikeita mahdollisuuksia tarjota oppimisen ja oivaltamisen mahdollisuuksia niin itsellemme kuin toisillemmekin. Lasten Näe Hyvä Mussa -leireillä olen syksyn aikana hoksannut monta asiaa. Yksinkertaisuus on avain moniin erikoisiin ja ihmeellisiin oivalluksiin. Läsnäolo, kuuleminen ja kuunteleminen.

Maria Kananen
Maria Kananen
4.11.2022

Arjen kuormaa 

Ihanakamala arki! Parhaimmillaan siihen kuuluu toimintaa helpottavia, turvallisia rutiineja, mielekästä työtä ja opiskelua, voimavaroja lisääviä harrasteita, lämpimiä kohtaamisia ystävien kanssa.  

Usein arki on kuitenkin jotain aivan muuta. Päällekkäisten aikataulujen yhteensovittamista, kiirettä, haasteita työssä tai opinnoissa, hankausta ihmissuhteissa, huolta taloudesta ja terveydestä. Vanhemmuuteen kohdistuvat haasteet ovat moninaiset ja runsaslukuiset. Ja usein olemme niiden keskellä aivan yksin. 

Irtiotto arjesta, ruokahuoltoa ja ohjelmaa 

Liisa Saloheimo
Liisa Saloheimo
3.11.2022

Metsä herättää meissä monenlaisia mielikuvia ja tunteita. Metsä voi olla pelottava, jännittävä, innostava, eläinten koti, vieras, leikkipaikka, seikkailuympäristö tai rauhan tyyssija.

Leireillä lapset pääsevät rakentamaan omaa luontosuhdettaan ja tutustumaan metsään. Metsäretken ei tarvitse aina olla suuri spektaakkeli, metsään voi mennä hetkeksi kerrallaan ja pienin askelin.

Liina Kinnaslampi
Liina Kinnaslampi
19.10.2022

Oli sitten kyseessä lasten leiri tai perheleiri, paikalla on aina yksi onnaisimpia arkirutiinin ylläpitäjä. Se on ruoka. Se aiheuttaa keskustelua, mielenkiintoa ja sen ympärillä on helppo tutustua toisiin. Ruokaillessa voi keskustella nenän edessä olevasta annoksesta, kysellä toisten lempiruokia, pohtia herkullisen aterian reseptiä ja vaikka kysellä toisten mielipidettä ruoasta.

Anu Teristö
Anu Teristö
14.10.2022

Aloitimme syksyn viikonloppuleirit Hauholla syyskuussa ja viimeinen leiri tulee olemaan joulukuun alussa. Ensimmäinen leiriviikonloppu oli aurinkoinen ja vielä aika lämmin. Toinen jo huomattavasti syksyisempi. Silti lasten leirillä tuntui vielä lokakuun alussakin jonkinlainen syksyn ja kesän välimuoto, jossa leirille tuleminen tuo elämään tuulahduksen kesää.

Silti, syksyn edetessä täytyy alkaa taas pukea päälle ulkovaatteita, pipoja ja sadevaatteita. Kuinka lannistavalta se tuntuukaan!

Lannistus liukenee sillä sekunnilla, kun ulko-ovesta porhalletaan pihalle raikkaaseen ilmaan

Ronja Holopainen
5.10.2022

Kun aloitin ensimmäisen leirini ohjaajana, jännitin kovasti omaa suoritustani. Tämähän on ihan luonnollista. Ympäristö on uusi, en ole ollut leireillä sitten lapsuuden. Tulen tapaamaan monia uusia ihmisiä. Siispä pyrin varautumaan kaikkeen huolella. Oli kuitenkin yksi asia, mihin en osannut varautua ollenkaan: kuinka lumouisin siitä, miten nopeasti perheet kohtelevat jo toisiaan kuin yhtä suurempaa perhettä.

Kati Talvitie
Kati Talvitie
23.9.2022

Koivuhakaan kokoontui elokuun viimeisenä viikonloppuna 17 lasta viiden ohjaajan kanssa Näe hyvä mussa –leirikokonaisuuden aloitusviikonloppuun. Leiriläisissä oli paljon toisilleen vieraita lapsia ja monia sellaisiakin, joilla ei ollut ennestään minkäänlaista aiempaa leirikokemusta. Aikuisissakin oli useampi Parasta Lapsille -keltanokka, joten paljon oli uutta käytäntöä, uusia kasvoja ja jännitystä ilmassa!

Janette Hiltunen
Janette Hiltunen
8.9.2022

Opiskelen luonto-ohjaajaksi, yhteisöpedagogiopintojen ohella. Tavoitteeni on saada luontoilua osaksi monenmoisia eri työtehtäviä, harrastuksia ja arkipuuhia. 

Parasta lapsille -leireillä on opiskelijan näkökulmasta hienoa se, kuinka paljon saa ottaa kantaa leiriohjelman suunnitteluun ja toteutukseen. Järjestön arvot luotettavuus ja yhteisöllisyys näkyvät siis myös leirien ulkopuolella ohjaajien kesken. Sitä kunnioitan!

Nalle
Sini Kallio
24.8.2022

Olin ollut leiriläisenä yhdeksän vuotta, ennen kuin päätin alkaa samoille leireille apuohjaajaksi 16-vuotiaana. Tässä tekstissä kerron, kuinka leiriarki leiriläisenä eroaa leiriarjesta ohjaajana. 

Leireillä olo leiriläisenä on parhaita muistojani lapsuudestani.

Leiriläisenä oli helppo päästä eroon vastuusta ja kotiarjesta. Oli mukavia aktiviteetteja ja uusia kavereita. Leireiltä olenkin saanut paljon kavereta, joiden kanssa pidän vieläkin yhteyttä. Leireillä oli helppo unohtaa puhelimen olemassaolo, koska tekemistä löytyi koko ajan.

Olavi Karvonen
Olavi Karvonen
17.8.2022

Toimin leirivastaavana kahdella eri perheleirillä tänä kesänä. Molempien leirien aikana pohdin paljon yksinäisyyttä ja ymmärsin, kuinka tärkeässä osassa yksinäisyys on leiriä. Mielestäni leirivastaavan on hyvä ymmärtää yksinäisyyden eri muotoja, jotta leiritoiminnasta voidaan luoda mahdollisimman yhteisöllistä.

Sosiaalista tai emotionaalista yksinäisyyttä