8.8.2016
/
Inna-Mari Simola, lasten ja nuorten toiminnan kehittäjä
Inna-Mari Simola
Parasta Lapsille ry:n lasten ja nuorten toiminnan koordinaattori. Lapsuutta ja vanhemmuutta liippaavista ilmiöistä innostuva ja huolestuva. Tykkää yksinkertaisista asioista. Unohtuu usein omiin ajatuksiinsa. Twiittaa: @SimolaInnamari

Lasten ja nuorten toiminnan kehittäjä Inna-Mari Simola lähti Pokémon-jahtiin.

9-vuotias poikani kysyi viime viikolla ”Äiti, voinko ladata erään liikuntapelin puhelimeeni?”

Olinkin jo odotellut, milloin tämä Pokémon-kysymys minulle esitetään. Ilmeisesti kysymyksen asettelu oli harkittua, sillä ”liikunta”-sanalla varustetut asiat pääsevät todennäköisimmin äitimuorin peli- ja elokuvatarkastamosta läpi.

Sovittiin pojan kanssa, että perehdyn ensin peliin itse ja sitten katsotaan, josko se olisi pojallekin passeli. Suurta uhrausta tämä ei vaatinut, olin itsekin kiinnostunut ilmiöstä, joka on herättänyt paljon keskustelua ja voimakkaita kannanottoja somessa.

Pokémon GO:n ideaan pääsee sisään nopeasti

Latasin Pokémon GO -pelin puhelimeeni ja käynnistin sovelluksen. Muutama Pokémon näyttikin lähistöltä löytyvän ja kävin takapihalla pyörimässä, mutta ketään ei näkynyt. Ihmettelin, teenkö jotain väärin ja etsin netistä lisää tietoa pelin kulusta. Ohjeiden avulla nappasin ekat Pokémonit kotipihalta.  

Päätin lähteä lenkille ja samalla katsastaa, onko asuinalueellamme Pokémoneja. Olihan niitä!

Kuinka ollakaan, päädyin Pokémonien perässä asuinkaupunkini keskusta-alueelle. Oli hauska seurata ympäristöä ja huomata, kuinka paljon monenikäisiä ihmisiä oli samassa puuhassa.

Kotimatkalla peli vihjaili, että läheisessä pensaikossa olisi Pokémon. Kävelin pusikon viereen ja sieltä kuului ihan oikeaa rapinaa! Oli erikoinen kokemus katsoa puhelimen näyttöä ja kuvitella, että pusikossa on rapistelemassa ihan oikea Pokémon. Rupesi oikein jännittämään!

Pokémon-säännöistä sovittava lapsen kanssa

Muutama Pokémon-pelihetki on nyt takana ja koen, että olen omaksunut perustiedot pelin sisällöstä ja ideasta. Peli itsessään on omasta ja lapsen näkökulmasta katsottuna turvallinen, mutta pelissä ja ympäristössä seikkaillessa eteen voi tulla vaaran paikkoja.

Koulut alkavat pian ja liikenteessä seikkailevat nyt sekä lapset että Pokémonit. Lapsen kanssa on hyvä sopia, milloin peliä voi pelata ja kuinka liikenne pitää huomioida.

Omien lasteni koulussa on sääntö, että koulumatkalla, kulkipa lapsi kävellen tai pyörällä, puhelin pelisovelluksineen pysyy repussa. Tämän säännön voi itsekin sopia lasten kanssa. Pelihetket ovat erikseen.

Lähde lapsen kanssa yhdessä Pokémon-jahtiin!

Kannustan vanhempia tutustumaan Pokémon-peliin. Ennen kaikkea peli on loistava tapa viettää lapsen ja vanhemman tai koko perheen yhteistä aikaa lähiympäristössä kävellen. Suosittelen tutustumaan!

Lisätietoja ja vinkkejä:

Pelastakaa Lapset ry: Pokémon Go liikuttaa kaiken ikäisiä – niin lapsia kuin aikuisia

Mikko Meriläinen: Pokémon Go on lahja pelikasvattajalle

Pelaajalehti: Pokémon GO -opas – näillä vinkeillä pääset alkuun!

Pelaako lapsesi Pokémon Go -peliä? Tiedä nämä asiat

Terve Koululainen: Liikuntasuositukset