23.11.2020
/
Tiina Rikala
Tiina Rikala
Moi! Olen leirijohtajana Pukkilan leirikeskuksessa Hämeenlinnan Näe hyvä mussa -leireillä syksyllä 2020. Olen tehnyt useamman vuoden yhteistyötä lasten ja vanhempien kanssa varhaiskasvatuksessa ja lasten hyvinvoinnista olen päässyt huolehtimaan myös päiväkodin johtajana. Nuorten kanssa olen toiminut lastensuojelussa. Vapaaehtoistyöstä minulla on kokemusta vähän, mutta tiimityöstä sitäkin enemmän. Lasten ja nuorten hyvinvointi on minulle lähellä sydäntä ja siksi nyt leirijohtajana.

Leirikokemus oli minulle uutta, mutta hyvän perehdytyksen ja huipputiimin kanssa homma sujui kuin itsestään. Lapset tulivat suositeltuina tähän toimintaan ja hienosäädön jälkeen saimme aikaan porukan, joka toimi hyvin yhteen ja sai leiristä niitä onnistumisen ja hyväksynnän kokemuksia, jotka Näe hyvä mussa -toiminnassa ovat tärkeitä. Huipputenavia! 

Kaiken kaikkiaan leirille oli hakeutunut mukava lapsijoukko ja joustava porukka aikuisia, joille lasten hyvinvointi oli lähellä sydäntä ja yhteinen tavoite. Yhteistyö sujui. Näillä lähtökohdilla oli hyvä toimia. 

Alussa itseäni vähän jännitti, kuinka osaan toimia leirillä siten, että oma panokseni tukee ohjaajien työn onnistumista ja että lapsilla olisi mahdollisimman hyvä ja antoisa leiri. Johtaminen ja vanhempien kanssa tehtävä yhteistyö oli tuttua, leirielämä uutta.

Mutta jo toisella leirillä tuntui, että tämän minä osaan. 

Meidän leirien onnistumiseen vaikuttivat suurelta osin ”vanhat konkarit”, joilla oli jo rutiinit leireilystä hanskassa. Minä ja yksi uusi ohjaaja toimme raikastavaa näkökulmaa ulkopuolelta ja omaa osaamistamme leirielämään. 

Näe hyvä mussa -toiminnan selkeä etukäteen suunniteltu ohjelma tuki vahvasti leirien onnistumista, Toiminnan ideologia on helppo allekirjoittaa ja sen mukaan oli helppo toimia. Lapset olivat innolla toiminnassa mukana ja alkusäröilyn jälkeen saimme rutiinit toimimaan ja leirin säännöt elämään. Lasten toiveita kuultiin ja otetiin huomioon.

Hyvän huomaaminen lapsissa, toiminnassa ja aikuisissa sai tukevan jalansijan leirillä.  

Lapsetkin oppivat huomaamaan toisissaan hyvää ja saivat aikuisilta ja vertaisilta positiivista palautetta. Nekin lapset, jotka sitä olivat vähemmän saaneet, huomasivat hämmästyneinä onnistuneensa. Kaikista mukavinta oli huomata lapsen ilo onnistumisesta ja uusien kaverisuhteiden syntyminen.  

Kun soittelin vanhemmille, he kertoivat, että kavereiden kanssa pidetään yhteyttä leirin ulkopuolellakin. Seuraavalla leirillä oli mukava taas tavata, kuitenkaan kaverisuhteet eivät häirinneet yhteistä toimintaa. 

Myös perheet saivat positiivista tietoa lapsistaan, kun lapset veivät leiriltä kotiin askartelemansa kortin eri aiheilla ja lähetin leirikuulumiset sähköpostissa. Perheet saivat myös vinkkejä, kuinka voi omassa lapsessa nähdä arjen pyörityksen lomassa sen hyvän, mikä jokaisessa lapsessa on. 

Kokemus oli hieno, lapset ihania ja Näe hyvä mussa -idea tärkeä. Toivottavasti näitä leirejä on vielä monta tulossa! 

---

Hae leirijohtajaksi tai leiripedagogiksi Oulun tai Hämeenlinnan kevään 2021 ryhmään!