20.8.2021
/
Krister Piispa
Krister Piispa
Hei vaan kaikille! Nimeni on Krister Piispa ja olen 23-vuotias yhteisöpedagogiopiskelija Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa eli XAMKissa. Tänä kesänä 2021 minä suoritin ensimmäisen työharjoitteluni Parasta Lapsille ry:n perheleirillä vapaaehtoistyössä. Kun kesä loppuu, aloitan toisen vuoden ammattikorkeakoulussa.

Sain tietoa Parasta Lapsille ry:stä opiskelutoverini kautta ja kiinnostuin heti. Minulla oli ollut vaikeuksia saada harjoittelupaikkaa, koska oli kova koronakevät menossa, joten tämä harjoittelupaikka osui juuri sopivasti minulle. 

Vaikka opiskelu tai työnteko tuntuu joskus raskaalta, kyllä se kaikki vaiva ja hankittu tieto kantaa vielä pitkälle. Ensimmäisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelut ehdottomasti auttoivat minua, kun aloitin harjoitteluni lasten, nuorten ja perheiden kanssa Tanhuvaaran urheilukeskuksessa Savonlinnassa. 

Harjoittelun aikana olen päässyt käyttämään opittuja taitoja koulussa sekä oppimaan uusia asioita käytännönläheisen harjoittelun aikana.   

Ensimmäinen leiripäivä oli vähän jännittävä, koska ei tuntenut ketään leirillä olevia ja bussikyytikin saapui vähän myöhässä. Mutta kun saatiin asiat järjestykseen ja päästiin tutustumaan tosiimme, niin kyllä asiat alkoivat mennä eteenpäin mukavasti. 

On hyvä muistaa, että tämä kokemus on yhtä jännittävä lapsille ja vanhemmille, eikä kannata kantaa turhaa stressiä.

Tekee oman parhaansa ja yrittää olla positiivinen. 

Kannattaa yrittää katsoa asioita lasten ja heidän vanhempien kautta. Perheet ovat erittäinkin erilaisia ja jokaisella voi olla erilaisia tarpeita, joten kannattaa ottaa ne asiat huomioon, kun lähtee tutustumaan uusiin ihmisiin. 

Vapaaehtoisiin ohjaajiin voi aina turvautua ja saada apua, joten ei tarvitse pelätä jäävänsä yksin jonkin vaikean tilanteen kanssa. Leiritoiminta on myös yhdessä opettelua ja tiimissä tekemistä. Minä ainakin kiitän meidän oikein hyvää ohjaustiimiä, joka teki oikein mahtavaa työtä. Oli suuri ilo työskennellä heidän kanssaan. Tukeuduimme toisiimme aivan loistavasti ja jokainen panosti ohjaustyöhön. 

Tanhuvaaraan oli tullut monta oikeinkin mukavaa perhettä, jolle oli ilo järjestää leiritoimintaa, vaikka se oli loppupelissä lyhyt leiri. Jokainen ohjaaja sai vastuullensa ainakin kaksi perhettä, joiden kuulumisia ja toiveita kuunneltiin ja toteutettiin. 

Perheet tulivat monista eri taustoista, mutta yksityisyyden kunnioittamiseksi on hyvä pitää jotkin opitut asiat perheistä itsellään tai ohjaajien kesken. Perheleirille osallistui perheitä, jotka olivat koronan seurauksena joutuneet eristäytyneiksi muista ihmisistä.  

Pidimme kiinni siitä, että jokaisen toiveita yritettiin parhaansa mukaan toteuttaa ja voin kyllä todeta, että suurilta osin kaikki leiritoiveet saatiinkin toteutettua. Se vain ärsytti, etten saanut hankittua Mölkky-peliä leiriläisille, vaikka henkilökunnan mukaan heillä olisi pitänyt olla mölkkypalikat, mutta niitä ei koskaan löytynyt. Muuten lähdin leiriltä erittäin tyytyväisenä. 

Muittenkin leirin ohjaajien kesken todettiin, että välillä leirityö ei edes tuntunut työltä, mikä oli mukava tunne. 

Olimme onnekkaita, kun saimme viettää oikein lämmintä ja aurinkoista kesää leirin aikana. Pääsimme olemaan paljon ulkona, ja uintiakin tuli harrastettua runsaasti. Itsekin pääsin heittämään talviturkin pois. 

Perheet pääsivät viettämään paljon aikaa yhdessä ja saivat olla myös keskenään, jos siltä tuntui. Lapset pääsivät leikkimään ja tutustumaan toisiinsa. Kyllä se ilahdutti, kun päästiin vaihtamaan puhelinnumeroita keskenään. 

Toimiva ryhmähenki on kaiken Ä ja O.

Ei ole muuten kivaa, jos ei ryhmähenki ei ole parhaimmillaan. Kannattaa olla muutamia ryhmäytymisleikkejä, jotta porukka oppii tuntemaan toisensa paremmin ja saadaan vähän jäätä murrettua. 

Kun saadaan ylläpidettyä ryhmähenkeä, niin jokainen tuntee kuuluvansa joukkoon ja jaksaa seuraavaan päivän taas. 

Koettuani vapaaehtoistyön käytännössä, aloin todella huomata, kuinka arvokasta ja tärkeätä työtä se on. Halu olla mukana ja auttaa merkitsee paljonkin vähätuloisille perheille, jotka yrittävät tulla toimeen tai muille ihmisille ylipäätään. 

Suosittelen vapaaehtoistyötä kaikille kiinnostuneille ihmisille, joilla on riittävästi vapaa-aikaa tarjolla. Toiminta on mukavaa ja palkitsevaa. Itsekin innostuin niin paljon, että saatan ilmoittautua uudestaan, kunhan saan opiskeluni suoritettua ensin loppuun.

Haluan vielä suuresti kiittää kaikkia leirille osallistuneita perheitä, ohjaajatovereita ja Parasta Lapsille ry:tä tästä mahtavasta kokemusta ja toivotan mukavaa loppukesää! 

---

Lue lisää vapaaehtoistyöstä leiriohjaajana!