9.10.2020
/
Peppi Turunen
Peppi Turunen
Parasta Lapsille ry:n vapaaehtoistoiminnan suunnittelija. Peppi on järjestömaailmasta innostunut, huumorilla ja avoimella mielellä maustettu henkilö. Tykkää liikkumisesta ja hyvistä keskusteluista. Kuvailtu "yllättävän epäkieroksi savolaiseksi".

11.10. vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Päivän tarkoituksena on tuoda näkyväksi syrjintä, jota tytöt kohtaavat kaikkialla maailmassa ikänsä ja sukupuolensa takia. Tyttöjen päivä on myös juhlapäivä, jolla nostetaan esiin tyttöjen voima ja mahdollisuudet.

Ja voi vitsit, kuinka hieno syy se onkaan juhlia!

”Ajat kuin tyttö!” ”Käyttäydyt kuin tyttö.” ”Ei tämä ole tytöille sopivaa puuhaa!” Nosta käsi ylös, jos olet joskus kuullut jonkun sanovan näin. Miltä se sinusta on tuntunut ja kuulostanut? Nämähän ovat varsin tavallisia lausahduksia ja vaikka kaikissa näissä ei lähtökohtaisesti ole mitään vikaa, voi kuitenkin konteksti tai puhetyyli tehdä niistä hyvin haitallisia.

Ongelmalliseksi tyttö-sanan käyttö muodostuu, kun sitä käytetään esimerkiksi vähättelyyn tai yritetään käyttää haukkumasanana. Negatiivisessa mielessä sillä voidaan viitata esimerkiksi heikkouteen, osaamattomuuteen tai avuttomuuteen tai yrittää vaikuttaa keskustelijoiden väliseen hierarkiaan. Tämä on erittäin surullista, sillä tyttöjähän voi kuvailla vaikka miten; he ovat upeita, vahvoja, herkkiä, myötätuntoisia, kekseliäitä, päättäväisiä ja vitsikkäitä. Mutta ennen kaikkea, he ovat yksilöitä!

Tyttöyteen liittyy harmillisen paljon stereotypioita. Lapsena sain monesti lähipiirini ulkopuolelta kuulla olevani ”poikamainen tyttö”. Rakastin remuta ojissa, ihmetellä sammakoita ja ötököitä sekä leikkiä dinosauruksia ja lumisotaa. Nuorena kiinnostuin taas meikkaamisesta ja sen jälkeen olenkin saanut vähättelyä osakseni juuri sen takia – sehän on pinnallista ja turhamaista. Kasvaessani lapsesta nuoreksi, olinkin ilmeisesti joidenkin silmissä muuttunut jo ”liian tyttömäiseksi”. 

Elämän varrella olen saanut huomata, että mitä tahansa olen tehnyt, en ikinä ole mahtunut tähän mysteeriseen taruhahmon kaltaiseen täydellisen tytön, ja myöhemmin naisen, rooliin. Olen aina ollut ja tulen varmaankin aina olemaan näiden stereotypioiden ja lokeroiden puitteissa jotain väärää ja epäsopivaa.

Ja sanoihan sen jo presidentti Halonenkin: nainen ei koskaan ole sopivan ikäinen. Nainen ei ole koskaan sopivan kaunis, eikä sopivan voimakas. Valitettavasti uskon tämän olevan täysin totta. Niin kauan kuin ihmisillä on tarve lokeroida muita käytöksen, ulkonäön, osaamisen ja sukupuolen perusteella, elää tällaisia toksisia ajatusmalleja yhteiskunnassamme.

Oot kyllä hei yllättävän fiksu tuollaiseksi nuoreksi tytöksi.

Kuulin tämän lauseen töissä, kun olin 20-vuotias. Lause oli kai tarkoitettu jonkinlaiseksi kehuksi hauskan vitsin muodossa, mutta minulle se sisälsi julman oletuksen tyttöjen älykkyydestä – tai sen puutteesta. Tytöttely voi jonkun mielestä olla hauskaa naljailua ja tarkoitettu vaan vitsiksi, mutta usein se symboloi kuitenkin valtasuhteita ja tytöttelijän oman aseman pönkityksen tarvetta.

Kaikille näille, jotka ovat yrittäneet minua tyttönä ja nyt myöhemmin naisena muokata omaan ajatusmaailmaansa sopivammaksi, kertomalla mitä olen liikaa tai puolestaan mitä en ole tarpeeksi, haluan vain todeta: en ole pahoillani, etten sopeutunut ajatusmaailmaasi tytöistä, olen ylpeä siitä. Toivottavasti vielä jonakin päivänä sinäkin pystyt aidosti tunnustamaan tyttöjen ja naisten upean moninaisuuden.

Jokainen meistä voi onneksi yrittää vaikuttaa muihin ja muiden käytökseen. Tämän takia koenkin, että on ensisijaisen tärkeää puuttua kaikenlaiseen tyttö-sanan negatiiviseen käyttöön. Juuri tänään voit itsekin ihan tietoisesti alkaa haastamaan omaa itseäsi ja ajatteluasi. Jos joku yrittää sinulle vähätellen sanoa ”ajat kuin tyttö”, yllätä sen sanoja; ota se kohteliaisuutena ja kiitä. Sehän on oikeasti imartelevaa, sillä tytöt ovat ihan hemmetin hyviä niin monessa asiassa! Tai jos kuulet olevasi ”yllättävän pätevä tytöksi” voit vastata vaikka: ”kiitos sinulle. En ole mielestäni kyllä yllättävän pätevä, vaan ihan vaan pätevä. Siinä ei mielestäni ole mitään yllättävää, että tytöt ja naiset ovat päteviä. Iästä riippumatta”.

Tytöt, olkaa ylpeitä juuri siitä mitä olette. Olkaa juuri niin empaattisia, määrätietoisia, villejä tai rämäpäisiä kuin teistä itsestänne hyvältä tuntuu. Älkää antako kenenkään määritellä teitä tai teidän osaamistanne sukupuolen perusteella. Meikkaaminen – meikittömyys, pinkit röyhelöt – mustat löysät vaatteet, uskaliaisuus – ujous. Nämä ovat vain sanapareja ja mikä tahansa tai vaikka kaikki näistä on tytölle sopivaa!

Annetaan siis tyttöjen olla juuri sitä, mitä he itse haluavatkin.

He ovat parhaimmillaan juuri silloin.