8.9.2022
/
Janette Hiltunen
Janette Hiltunen
Olen yhteisöpedagogiopiskelija Pirkanmaalta. Lähdin Näe hyvä mussa -toimintaan mukaan keväällä -21 tehdäkseni harjoittelun Parasta Lapsille ry:ssä. Innostuin niin paljon, että teen tulevana keväänä myös kolmannen harjoittelun järjestössä, tällä kertaa perheleireillä. Opiskelen tässä samalla luonto-ohjaajaksi ja on ollut hienoa huomata, että Parasta Lapsille ry haluaa lisätä luontopohjaisten menetelmien käyttöä leireillä, vaikka onhan luonto ja ulkoilu jo valmiiksi suuressa roolissa leiritoiminnassa.

Opiskelen luonto-ohjaajaksi, yhteisöpedagogiopintojen ohella. Tavoitteeni on saada luontoilua osaksi monenmoisia eri työtehtäviä, harrastuksia ja arkipuuhia. 

Parasta lapsille -leireillä on opiskelijan näkökulmasta hienoa se, kuinka paljon saa ottaa kantaa leiriohjelman suunnitteluun ja toteutukseen. Järjestön arvot luotettavuus ja yhteisöllisyys näkyvät siis myös leirien ulkopuolella ohjaajien kesken. Sitä kunnioitan!

Tokihan minä siis ehdotin josko syventävän harjoitteluni aikana saisin jakaa myös ympäristöalalta saamiani oppeja. Kun ehdotukseni herätti perheissä kiinnostusta ja olimme käyneet turvallisuusasiat läpi järjestön kanssa, päätimme toteuttaa nuku yö ulkona -tyylisen tempauksen ja halukkaat perheet saisivat viimeisellä eli kevätleirillä nukkua teltoissa ulkosalla.

Ennen sitä kaikille leiriläisille ohjelmassa oli muun muassa hätämajoitteen tekoa. Oletko ikinä miettinyt miten monella tapaa voitkaan rakentaa itsellesi suojan pelkällä pressulla, narulla ja telttakepeillä? Halpa ja kevyt henkivakuutus päiväretkille metsään! Tapoja on todella monia ja luonnon muotoja tai elementtejä kannattaa ottaa hätämajoitteen rakentamisessa huomioon: kuoppia, kaatuneita puita tai vaikka isoja kiviä. Kunhan muistat ottaa huomioon myös tuulen ja veden ja tietysti mahdollisen tulentekopaikan. Lähtökohtana on aina se, että haluat pysyä mahdollisimman kuivana ja lämpimänä.

Lasten suosikiksi taisi nousta tuluksien kokeilu. Miten ennen tulitikkujen keksimistä on tehty tulta? Lapset todella oppivat nopeasti turvallisen tulen teon. Loppuhuipennuksena sillä tulella tehtiin myös iltapala Pukkilan kodalla. Kotaruokailut ovat aina oma elämyksensä. Ulkona ruoka vain jotenkin maistuu aina paremmalta. Mutta niin maistui kaiken tämän jälkeen unikin. Taisin nukahtaa hymy huulilla. Hienot muistot jäi leiristä taas kerran!

Lämpimin terveisin Janette