5.7.2021
/
Laura Hynönen
Laura Hynönen
Laura Hynönen on leirivastaava Leirikeskus Koivuhaassa kesällä 2021. Vapaa-ajalla Laura rentoutuu viettämällä aikaa koiran kanssa ja ulkoilemalla. Laura on innokas ruoanlaittaja ja katsoo paljon elokuvia. Lempiruoista useimmat ovat aasialaisia ruokia ja elokuvissa saa mielellään olla mukaansatempaavan juonen lisäksi hienoja värejä ja maisemia.

Pitkän, ja joillekin jopa raskaan, kouluvuoden jälkeen kesäloma tulee monelle todellakin tarpeeseen. Lomaa saattaa usein tulla miettineeksi aikuisten näkökulmasta, mutta loma on myös koululaisille tärkeää aikaa akkujen lataamiseen sekä pitkään syksyyn ja talveen valmistautumiseen. Kesälomalla saa laittaa luvan kanssa oppikirjat pölyttymään kaapin päälle sekä haudata laskimen ja harpin vetolaatikon nurkkaan. Oppimista voi kuitenkin tapahtua kirjojen ja laskinten puutteesta huolimatta, esimerkiksi kesäleireillä.

Parhaimmillaan oppiminen on sellaista, ettei sitä välttämättä edes itse tajua. Uusia tietoja ja taitoja tarttuu päähän salakavalasti ilman sen suurempia ponnistuksia. Leirillä tätä tapahtuu jatkuvasti; Yksi syy siihen on jatkuva yhdessäolo ja tekeminen. Lapsille tarjotaan leirillä mahdollisuus uusiin kokemuksiin esimerkiksi kalastuksen, soutamisen, jalkapallon, keihäänheiton, lentopallon tai vaikka maalaamisen merkeissä. Konkreettisen tekemisen lisäksi lapset ovat jatkuvasti vuorovaikutuksessa keskenään ja opettelevat sosiaalisia taitoja sekä esimerkiksi oman mielipiteen ilmaisua. Näitä asioita ei opi oppikirjoista tai internetistä vaan nimenomaan yhdessä tekemisen kautta.

Konkreettisen tekemisen lisäksi lapset ovat jatkuvasti vuorovaikutuksessa keskenään ja opettelevat sosiaalisia taitoja sekä esimerkiksi oman mielipiteen ilmaisua.

Yksi hyvä esimerkki tästä on, kun istuimme välipalan jälkeen lasten kanssa ulkona katsoen haarapääskyjen taitolentoa niiden puolustaessa pesäänsä meiltä. Yksi leiriläisistä muisti, että koulussa oli kerrottu, kuinka eläimet puolustavat pesäänsä tarkasti, jos siellä on poikasia. Toinen tiesi kertoa, että kyseessä saattaisi hyvinkin olla pääskynen. Aloimme yhdessä puhua linnuista, poikasista, lentoharjoittelusta ja lintujen muutosta etelään. Saimme aikaan hyvinkin vilkkaan keskustelun, jossa kaikki pääsivät kertomaan tietojaan ja kuuntelemaan, mitä muilla oli sanottavana. Myöhemmin päivän havaintoja ja uusia tietoja jaettiin illalla huonekavereiden kanssa.

Kesäleireillä onkin ollut hienoa huomata, kuinka lapset pääsevät melkein viikon ajaksi rentoutumaan uusien kavereiden ja kokemusten parissa. Kotiin lähtiessään he ovat kuitenkin monta kokemusta, tietoa ja taitoa rikkaampia. Ehkäpä jollain on jäänyt käteen näitä taitoja hyödynnettäväksi koulumaailmassakin, liittyi se sitten lintujen syysmuuttoon tai oman mielipiteen ilmaisuun.