26.1.2021
/
Pipsa Niskakoski
Pipsa Niskakoski
Olen Pipsa Niskakoski ja työskentelen Oulun toimistolla vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina. Löydän vanhoille ja uusille vapaaehtoisille ohjaajanpaikkoja Koivuhaan leireille. Järjestän koulutuksia, tuen paikallisyhdistyksiä, teen oppilaitosyhteistyötä ja muuta järjestötoimintaa. Vuosina 2018–2020 toimin Poppoo-hankkeen koordinaattorina.

Vuosina 2018–2020 Oulussa toimi Poppoo-hanke tutustuttamassa monikulttuurisia lapsiperheitä vapaa-ajantiomintaan.

Ja kyllä sitä Poppoota olikin!

Tavalla tai toisella hankkeen toimintaan osallistui hieman yli 70 perhettä 18 eri kieliryhmästä. Näin isoon määrään perheitä kuuluu paljon lapsia ihan pienistä vauvoista teini-ikäisiin. Voitte kuvitella sitä puheen sorinaa, huisketta ja hauskuutta mitä siihen sisältyy, kun mielekästä toimintaa järjestetään kaiken ikäisille osallistujille.

Kolmen vuoden aikana ehdimme tutustua ja osallistua Oulun alueella lukuisiin harrastuksiin ja perheille sopivaan vapaa-ajantoimintaan ja -tapahtumiin. Teimme monenlaisia retkiä, leireilimme Koivuhaassa, tutustuimme alueen luontoon ja vietimme aikaa puistoissa ja rannoilla. Kokeilimmepa palstaviljelyäkin satoa saaden. Oli musapajaa, uimakoulua ja perhepäiviä. Viikoittain kokoontuvissa iltakylissä pääsimme tutustumaan toisiimme mukavan yhteisen tekemisen lomassa.

Touhua ja tekemistä kolmeen vuoteen mahtui todella paljon, mutta olennaisinta kaikessa oli kokemamme yhteisöllisyys.

Poppoon sydämessä moninaiset lapset ja perheet kohtasivat toisiaan.

Ystävystyttiin, löydettiin kavereita ja saatiin viettää monia mukavia hetkiä yhdessä. Vapaaehtoisille ja opiskelijoille löytyi monipuolisesti erilaista ohjaustoimintaa. Yhdessä tekemällä Poppoon toimintaan syntyi hyväksyvä, iloinen ja sydämellinen ilmapiiri. Olen todella vaikuttunut siitä innostuksesta, millä perheet ja vapaaehtoiset olivat toiminnassa mukana.

Poppoo-hanke päättyi, mutta harrastukset jatkuvat, ja tietous Oulun alueen vapaa-ajantoiminnasta jää perheisiin. Vapaaehtoiset ovat saanet monenlaista kokemusta monikulttuurisen perhetoiminnan järjestämisestä, ja Ouluun on syntynyt uusi Parasta Lapsille Oulun alueen paikallisyhdistys ry. Yhdistys jatkaa monikulttuurisen perhetoiminnan toteuttamista Oulun alueella. Se kutsuu perheet mukaan aktiivisiksi toimijoiksi yhdistykseen sekä jatkaa toimivia verkostoyhteistyön muotoja.

Poppoon henki säilyy uudessa yhdistyksessä, jonne perheet ja vapaaehtoiset ovat lämpimästi tervetulleita mukaan yhdessä tekemään ja touhuamaan. Positiivinen yhteisöllisyys ja toisista välittäminen ovat voimavaroja, jotka lisäävät jokaisen ihmisen jaksamista ja hyvää mieltä.

Talletan muistoihini kaikki iloiset kohtaamiset, hauskat hetket, kommellukset ja rakkaudelliset muistot. Olemme saaneet Poppoon kautta sellaista rikkautta ja pääomaa, jota ei voi rahalla mitata.