19.1.2022
/
Hilkka Hyttinen
Hilkka Hyttinen
Hei, olen Hilkka Hilleksikin kutsuttu Hauhon-leirin leirijohtaja. Olen opiskellut ja tehnyt erilaisia töitä teatterin, taiteen, opettamisen ja johtamisen saralla. Tykkään tehdä asioita ryhmässä, innostun yhteisestä kehittämisestä ja uusien asioiden kokeilusta. Minulle tärkeitä asioita ovat yhdenvertaisuus, luonnon monimuotoisuus, huumori, yhteisöllisyys, liikunta, taide ja kulttuuri eri muodoissaan. Leiriltä odotan uusiin ihmisiin tutustumista, kivoja keskusteluja, uimista, pelejä ja leikkejä, hyvää ruokaa ja luonnossa oleilua.

Viime syksyn aikana sainleirijohtajana elää ja kokea läpi viisi Näe Hyvä Mussa -leiriä Hauhon lomakeskuksessa. Suunnittelimme leirejä elokuussa ja silloin päätimme, että olisimme mahdollisimman paljon ulkona säässä kuin säässä. Lapset ovat omassa arjessaan paljon sisällä niin koulussa kuin sen jälkeen. Luontokokemukset jäävät silloin aika kapeiksi.

Ulkoilmassa ihmisellä on tilaa hengittää, liikkua ja päästää ääntä.

Ulkona monet isojen ryhmien leikit ja pelit innostavat ryhmätoimintaan ja vuorovaikutukseen, sekä opettavat sietämään odottamista ja häviämistä. Hyvä oppi meille kaikille. Pallopeli esimerkiksi voi olla erinomainen ryhmäyttämisen väline.

Luonnon seuraaminen loppukesästä alkutalveen on ollut hieno kurkistus luonnon muutokseen ja kauneuteen. Leireillä olemme rakentaneet majoja, kalastaneet ja uineet, pelanneet jalkapalloa, leikkineet, kilpailleet, taskulamppusuunnistaneet, tehneet metsäretkiä ja vain olleet leirinuotiolla.

Olemme tehneet valtavasti kaikkea sellaista mitä olen viimeksi tehnyt itse lapsena tai oman lapsen kanssa kauan kauan sitten. Yhdessä ulkona riemuitseminen ja seikkailu ovat samalla sielunhoitoa, jonka voimin jaksaa omaa arkea! Luonnossa liikkumisen terveysvaikutuksista on tehty useita tutkimuksia, jotka vahvistavat oman kokemukseni: luonto rauhoittaa ja tuottaa hyvää oloa.

Leirikokemus on ollut ikimuistoinen. Olen oppinut tuntemaan 24 upeaa, omintakeista, rakastettavaa, luovaa ja iloa tuottavaa lasta. Yhteisen tekemisen kautta on mahdollista kohdata ja tutustua syvästi, sellaisella tasolla, johon sanat eivät yllä. Olemme myös jutelleet ja pohtineet asioita yhdessä, kuten syömistä, leikkimistä, kasvamisen haasteita, onnistumista, itsetuntoa, luontoilmiöitä, kalastusta, esiintymistä, toisten huomioimista, kiittämistä ja paljon muuta.

Leiriviikonloppu rauhoittaa kuuntelemaan ja olemaan läsnä, se etäännyttää arjen hälystä ja omista huolista. Vaikka vastuu leirijohtajana onkin suuri voin myös sanoa, että on ollut mahtavan rentouttavaa keskittyä vain olemaan tässä ja nyt.

Sillä siihen lapset pakottavat – olemaan läsnä ja hengittämään.

Kaikista mahtavinta on ollut viettää viisi kokonaista leiriviikonloppua samojen lasten kanssa. Leireillä on oikeasti ollut mahdollisuus tutustua ja kuulla, mitä lapsen mielessä liikkuu. Jokaisesta leiriläisestä on siten tullut itselle tärkeä ja hän on jättänyt minuun jäljen. Se tuntuu isolta kokemukselta, josta olen kiitollinen.

Lämmin kiitos kaikki ihanat leiriläiset, leiriläisten hienot vanhemmat, upea Hauhon lomakeskus ja sen ystävälliset työntekijät ja luotettava bussikuskimme.

Syksy oli enemmän kuin sata jänistä eli aivan mahtava kokemus!