7.8.2020
/
Annamaria Märsynaho
Annamaria Märsynaho
Anna-Maria Märsynaho, lempinimeltään Annu, on Rovaniemellä asuva luokanopettajaopiskelija ja hortonomi. Annu on työskennellyt lasten ja nuorten kanssa muun muassa luonto-oppaana sekä luokan- ja erityisopettajien sijaisena, ja viheralalla erilaisia lasten ja nuorten kanssa tehtäviä projekteja toteuttaen. Parasta Lapsille -järjestössä hän on toiminut lasten ja perheiden leirien vastaavana Koivuhaassa.

Keväällä Suomessa ja koko maailmalla vallitsi poikkeustila. Oli aikaa miettiä, minkä tyyppisiin työtehtäviin haluaisin seuraavaksi hakeutua ja millaisia uusia haasteita olisin valmis ottamaan vastaan, kun se taas olisi mahdollista. Listasin asioita ylös, ja tärkeimpinä arvoina työn suhteen listalla olivat

  • ihmisläheinen ja luova työ
  • uudet vastuualueet ja haasteet sekä
  • luonnonläheisyys.

Hain eri työpaikkoihin, ja yksi nousi silti ylitse muiden. Leirivastaavan paikkaa hain noviisina, mutta motivoituneena: ajattelin, etten parempaa ja tähän hetkeen sopivampaa hommaa voisi itselle keksiä – ja onnekseni olen saanut huomata, että samaa mieltä olen edelleen. 

Minulla ei ollut aikaisempaa työkokemusta lasten leireiltä, joskin luokanopettajan opinnoistani ja aikaisemmista työkokemuksistani, esimerkiksi opettajien sijaisuuksista ja luonto-oppaan työstä, olen saanut leirielämään ammennettavaa.

Tämän kesän aikana olen siis saanut olla isojen uusien oppien äärellä, kuten toivoin.

Leirivastaavan työ on antanut todella paljon – ja aiemmin mainitsemani työn arvot ovat käyneet yksiin leirivastaavan työnkuvan kanssa. Seuraavia asioita olen pitänyt leirivastaavan työssä todella tärkeinä, olen oppinut niistä leireillä paljon ja näissä edelleen haluan kehittyä:

1. Läsnäolo lapsille ja ohjaajille

Tärkein asia leirillä on luonnollisesti lapset ja heidän hyvinvointinsa. Näinkin selvä ja tavallaan yksinkertainen asia saattaa joskus leirin tiimellyksessä hetkeksi unohtua, kun mielessä on yhtä aikaa iltapiirin näytelmän valmistelu, vesi-ilmapallojen täyttö tulevaa hippaa varten, ohjaajan tauolle päästäminen ja tikun ottaminen pois leiriläisen kantapäästä sekä tietenkin lähestyvän illallisen menu. Tulee hetkiä, joissa kiireen tuntu ottaa valtaa, ja silloin on hankalampaa huomata mitä ympärillä oikeastaan tapahtuukaan. Leirillä on saanut harjoitella keskittymistä yhden asian loppuun viemistä kerrallaan. Aina ei onnistu niin hyvin kuin haluaisi, mutta tämä on mielestäni yksi tärkeimmistä leirivastaavan tehtävistä: läsnäolo sekä ohjaajille että leiriläisille.

2. Työmuistin käyttö

Kuten edellä tuli ilmi, työmuisti saattaa hetkittäin olla leirin aikana kuormitettuna, kun mielessä pyörii odottavat tehtävät… ”muista mainita lipputangoilla uinti-ilmoittautumisista”, ”muista laittaa työpuhelin lataukseen”, ”poistoilmapuhallin pois päältä ennen saunan sytyttämistä”, ”muista huomenna leirilipun laskeminen ennen kuin lapset lähtevät!” jne. Juu juu, totta kai muistan! Ei huolta!  Paitsi että EN – ilman ikiarvokasta työmuistiani, taskuun menevää ja siten aina mukanani kulkevaa, rauhallisen Nuuskamuikkusen kuvalla varustettua vihkoa. Kirjoitan siihen kaiken, mitä tulisi muistaa, niin alkaa hommat sujua!

3. Suunnitelmallisuus!

Suunnittele, valmistele, toteuta. Jos jokin vaihe jää välistä, saattaa mennä pasmat sekaisin ja tapahtua jotain ihan muuta, mitä oli tarkoitus, ja leiriläiset miettivät, että mitähän tuo vastaava nyt koettaa oikein kertoa…

4. Joustavuus (tunnetaan myös nimellä plan B)

Välillä on kuitenkin ihan ok, että tapahtuu jotain muuta, mitä alun perin suunniteltiin. Ohjelma toteutetaan aina sen mukaan, miten milloinkin parhaiten sopii: kalastamaan ei kannata pyrkiä ukkosella, ja helteellä ei taaskaan välttämättä kannata ahtautua saliin hikoilemaan. Joskus suunnitellun ohjelman jälkeen voi jäädä luppoaikaa, jolloin voidaan saman tien ehdottaa lapsille vaikkapa uintireissua. 

5. Vastuun jakaminen

Suunnitelmallisuus ja ohjelman tarkka läpikäyminen ennalta auttaa järkeilemään, montako ohjaajaa tarvitaan tiettyyn ohjelmaan, kenen pitäisi olla valmistelemassa seuraavaa ja kuka onkaan tarjoilemassa ruokaa lounasaikaan. Vastuun jakaminen mahdollistaa ohjaajille myös pieniä hengähdystaukoja päivän jaksottamiseksi, ja luo selkeyttä niin vastaavan kuin ohjaajienkin päiviin. Toiminta on sujuvaa, kun myös popcornien paistaminen ynnä muu tärkeä kulissien takainen toiminta on hallussa ja otettu vastuunjaossa huomioon. Kun kaikki tietävät oman vastuualueensa, toiminnasta tulee lisäksi turvallisempaa.

6. Ohjaajien ohjaaminen

Leirin mahtavista ohjaajista osa on ensimmäistä kertaa leirillä, kokeneimmat taas ovat kerenneet ohjata leiritoimintaa jo useamman vuosikymmenen ajan. Oli lähtötilanne mikä tahansa, leirivastaava on loppujen lopuksi vastuussa leirin toiminnasta, joten ohjaajien tukena oleminen toiminnan suunnittelussa, valmistelussa ja toteuttamisessa on tarpeen.

7. Ryhmänhallinta ja ryhmäprosessi

Tästä saa varmaan oppia koko loppuelämänsä ajan.  Jokainen ryhmä on omanlaisensa, eikä toiselle ryhmälle toimineet leikit välttämättä uppoa seuraavalla leirillä ollenkaan. Täytyy siis uusiutua ja reagoida ryhmän valmiuksiin ja toiveisiin. Aluksi koetetaan karistella leirijännitys tiehensä, sitten aletaan tutustua toisiin leiriläisiin ja leirikäytänteisiin. Ohjelman lomassa luodaan hyvää me-henkeä, ja leirin loppuvaiheilla ryhmä alkaakin toimia jo melko itsenäisesti, kun leirin toimintatavat ja leiriläisille mieleiset aktiviteetit on tunnistettu. Ryhmänhallinta paranee sitä mukaa, kun tullaan toisille tutuiksi, joten ryhmäytyminen ei ole syyttä tärkeässä asemassa leirillä. Tietenkin se mahdollistaa myös sen, että kotiin lähdetään uusien kavereiden kera!

8. Omasta jaksamisesta huolehtiminen

Ja jotta myös itse pysyisi tolpillaan ja leiriarki olisi sujuvaa… omasta jaksamisesta huolehtiminen on myös tarpeen.  Itse olen iltaisin ennen nukkumaanmenoa pyrkinyt aina rentoutumaan esimerkiksi käymällä lämpimässä suihkussa tai venyttelemällä ja viemällä ajatukset hetkeksi toisaalle musiikkia kuunnellen tai kirjaa lukien.

Tässä muutamia huomioita, joita olen kesän tähänastisilla leireillä tehnyt. Taas edelliseltä leiriltä enemmän oppineena ja palautteen huomioineena muutetaan seuraavan leirin käytänteitä niiltä osin kuin on tarpeen, ja toisaalta pidetään kiinni hyväksi todetuista tavoista. Tässä sitä ollaan, niin leiriläiset, ohjaajat kuin leirivastaavakin toinen toistaan opettamassa, ja yhdessä uutta oppimassa!

---

Syksyllä 2020 Annamaria tavataan Koivuhaan lasten ja perheiden viikonloppuleireillä!