18.4.2019
/
Outi Kuikka
Outi Kuikka
Olen Outi Kuikka, Pukkilan Näe hyvä mussa – viikonlopputoiminnan leirijohtaja Pukkilan leireillä. Koulutukseltani olen sosionomi AMK ja ammatillinen opettaja. Päivätyökseni työskentelen aikuisten nuorten asumisen parissa. Olen työskennellyt yli kymmenen vuotta lasten, nuorten ja perheiden parissa eri tehtävissä. Vapaa-aikani kuluu lasten jääkiekkoharrastuksen ja koirien kanssa ulkoillen.

Näin kysyi minulta kerran yksi nuorimies, kun en osannut perustella, miksei hän saanut koskea sammakonkutuun paljain käsin.

Se oli herättävä kysymys. Niinpä! Miksi me aikuiset luomme sääntöjä ja rajoja, joita emme itse noudata ja joita emme itsekkään osaa perustella.

Miksi emme uskalla neuvotella lasten kanssa ja jopa joskus myöntää olleemme väärässä. Pelkäämmekö, että menetämme uskottavuuden auktoriteettina? Kasvaako lapsi vinoon, jos annankin hänen käyttää itsemääräämisoikeuttaan?

Valtaan kuuluu aina myös vastuu.

Kuinka usein yritämme päästä helpolla kuittaamalla kysymys ”Koska mä sanon!” -lausahduksella?

Rajat ovat kuitenkin rakkautta! Näe hyvä mussa -toiminta syntyy rajoista. On raamit, joissa lapsi saa olla oma itsensä.  Jokaisella ryhmän jäsenelle on vastuu siitä, että jokainen ryhmässä tulee nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi juuri omana itseään.

Säännöt on yhdessä rakennettu ja perusteltu, miksi näin toimitaan, ja lapset ovat itse niitä päättämässä. Kiusaamisesta ei neuvotella, se on ehdottomasti kielletty.

Muista asioista voidaan aina keskustella. Lapset ovat viisaita.

Rajat ovat työkalu lapsen turvallisuuden tunteen synnylle, kehykselle, jossa lapsi saa olla oma itsensä, vaikuttaa omaan tekemiseen ja olla luova. Silloin ei tarvita kieltolistoja tai ”vartijoita” jos pelisäännöt ovat ryhmän yhteiset. Tuolloin ryhmä tukee, ohjaa ja korjaa myös toistensa toimintaa ja pyrkii yhdessä hyvään.

Toisen kunnioittaminen, kehuminen ja kannustaminen kasvaa, koska koko ajan toiminnassa pidetään mielessä ajatus siitä, miten toivoisit itseäsi kohdeltavan. Aikuiset omalla esimerkillä, lempeällä, mutta jämäkän yhdenmukaisella ohjauksella ja kehulla ovat ryhmän jäseniä. Tämä tarkoittaa sitä, että ryhmään kuuluvat sekä lapset että aikuiset ja kaikilla on samat säännöt, vaikka roolit vaihtelevat.

Aikuisten toiminta on johdonmukaista ja ennakoivaa.

Näe Hyvä Mussa toiminnassa tavoitteena on, että leiriviikonlopun aikana lapsen ei tarvitse miettiä, mitä seuraavaksi tapahtuu, missä minun pitäisi olla ja mitä tehdä. Se on aikuisen vastuu.

Terkuin Outi Kuikka ja Saara Karttunen

Outi ja Saara ovat kevään 2019 Näe hyvä mussa -leirin johtaja ja pedagogi Lomakeskus Pukkilassa.