20.11.2015
/
viestintävastaava Marjukka Kähönen
Marjukka Kähönen
Oli Parasta Lapsille ry:n viestintävastaava. Innostuu suomen kielestä, kuvista ja niiden yhdistelmistä. Tykkää tiimityöstä. Kantaa ilolla omaa korttaan kekoon, jos keolla on merkitys. Twiittaa: @MarJukkaK

Tänään vietetään lapsen oikeuksien päivää, päivän teemana on lapsiperheköyhyys. Lapsen oikeuksien sopimuksen (LOS) viestintäverkosto lähestyi meitä keväällä aiheen tiimoilta. Miten me järjestössä näemme lapsiperheköyhyyden? Muiden järjestöjen tapaan tartuimme innokkaasti LOS-viestintäverkoston yhteistyötarjoukseen. Asia on meille tärkeä – tänään ja kaikkina päivinä.

Mitä tarkoittaa köyhä Suomessa?

Heikommassa asemassa olevat lapset ja lapsiperheet ovat aina olleet järjestömme toiminnassa erityishuomion kohteena. Usein kyse on vähävaraisista ja pienituloisista perheistä.

Köyhistä, jos asian suomeksi suoraan sanoo.

Ei Suomessa ole köyhyyttä. Kylläkin itseavuttomia vanhempia!

Yllä oleva kommentti oli kirjoitettu tällä hetkellä käynnissä olevan ”Köyhyys satuttaa lasta” -kampanjan Facebook-mainoksen alle. Kampanjan tavoitteena on vedota päättäjiin, että lapsivaikutukset arvioidaan aina päätöksiä tehdessä.

Kommenttiin tiivistyvät ne kaksi asiaa, jotka sitkeästi nousevat esiin köyhyyskeskustelussa Suomessa.

– Sitä ei ole.
– Jos on, se on oma vika.

”Tulot eivät riitä kattamaan jokapäiväisiä kuluja”

Meidän toimintaamme hakee paljon perheitä, joilla on taloudellisia ongelmia. RAY:n ja Lasten Päivän Säätiön avustuksilla voimme tarjota sellaisille lapsille ja perheille virkistystä, jotka eivät muuten sitä pystyisi järjestämään.

Miltä mahtaa tuntua tuollaiset kommentit vaikkapa neljän lapsen yksinhuoltajaäidistä, jonka perheessä useammalla on vakava sairaus? Tai siitä vanhemmasta, joka oli masentunut puolison kuoleman jälkeen ja että lapselle viiden päivän kesäleiri on vuoden ainoa mahdollisuus päästä hetkeksi kotoa masentuneen vanhemman luota?

Entä siitä äidistä, joka on sairastunut syöpään ja perhe siksi ajautunut taloudelliseen ahdinkoon? Tai niistä työttömistä vanhemmista, joille viiden päivän kesäleiri tuo suoraa helpotusta arkeen, koska perheen ruokakulut kasvavat aina selvästi kesäisin, kun lapsilla ei ole kouluruokailua.

Monet syyt, samat kumuloituvat seuraukset

Talousahdingon taustalla on paljon syitä ja usein kyse on monen tekijän yhteissummasta. On työttömyyttä, sairautta, tukiverkoston puutetta, yksinhuoltajuutta.

Yhteistä talousongelmiin on se, että pitkään jatkuessaan ne kutsuvat luokseen samoja seurauksia: syrjäytymistä, masennusta, monenlaista osattomuutta, turvattomuutta, häpeää. Kaikki nämä ovat asioita, jotka periytyvät helposti seuraavalle sukupolvelle. Lapsille.

Niille samoille lapsille, jotka muutenkin jäävät useimmin osattomaksi siitä, mikä toisille on itsestään selvää: harrastuksista, luokkaretkistä, kavereiden synttäreistä, uusista vaatteista, leluista ja elektroniikasta, monipuolisesta ruoasta, vanhemmista, joita eivät paina taloushuolet, perusturvasta…

Sen päälle he saavat vielä piilotella perheensä tilannetta ympäristöltä. Sillä Suomessa köyhyys on ”oma syy”. Kyllä sitä pitää tajuta hävetä.

Sillä Suomessa köyhyys on ”oma syy”. Kyllä sitä pitää tajuta hävetä.

Allekirjoita vetoomus paremman lapsuuden puolesta

Köyhyyttä ja sen aiheuttamia ongelmia vähätellään edelleen. Tämän meneillään olevan kampanjan nimi osuu kipeästi kohdilleen: köyhyys satuttaa lasta.

Yhdenkään lapsen ei pitäisi saada kantaakseen edellä kuvatun kaltaista perintölistaa. Jos olet samaa mieltä, allekirjoita vetoomus paremman lapsuuden puolesta.

Nyt tehtävien päätösten vaikutukset lapsiin on selvitettävä.

Köyhyys ei koskaan ole lapsen syy.

Kiitos koko LOS-viestintäverkostolle tärkeän asian esiin nostamisesta tämän vuoden lapsen oikeuksien päivän teemana. Toivomme, että asiaa pidetään esillä jatkossakin. Viestintäverkoston nettisivut: lapsenoikeudet.fi