1.11.2021
/
Laura Raitala
Laura Raitala
Olen Laura ja opiskelen sosionomiksi Laureassa. Hakeuduin Parasta Lapsille ry:hyn harjoitteluun kartuttaakseni osaamistani lasten kanssa työskentelystä. Leireiltä olen saanut paljon mukavia kokemuksia ja on ollut ilo saada olla osana lasten viikonloppuja. Vapaa-ajallani harrastan monipuolisesti liikuntaa, luen ja patikoin luonnossa. Arjessani vietän paljon aikaa lasten kanssa. Minulla on neljä poikaa ja bonuksena perheessämme on toisinaan myös lyhytaikaisesti sijoitettuja lapsia tai nuoria. Toimimme myös tukiperheenä ja jälkihuollon tukena nuorille. Lasten ja nuorten hyvinvointi on sydämeni asia.

Osallisuudesta puhutaan paljon. Jo lapsen oikeuksien sopimus luo pohjan lapsen osallisuuden huomioimiselle. Lapsille järjestettävän toiminnan tulee olla yhdenvertaista ja toiminnassa tulee erityisesti huomioida syrjäytymisvaarassa olevat lapset ja perheet.

Koronapandemia sulki pitkäksi aikaa lapsiperheille suunnattuja matalan kynnyksen palveluja ja ajoi alas harrastustoimijoita. Pitkään kestäneen poikkeusajan vaikutuksia lapsiperheiden hyvinvointiin voidaan vielä vain arvailla, mutta tärkeää on, että lasten osallisuutta pystyttäisiin vahvistamaan ja sitä kautta lisäämään perheiden hyvinvointia.

Leiritoiminnassa lapsen osallisuus voi jäädä varjoon, jos toimintaa tuotetaan aikuislähtöisesti, leiritoiminnan ehdoilla. Me Parasta Lapsille -järjestössä haluamme korostaa lapsen osallisuuden kokemusta ja tunnistaa lapsen aktiivisena toimijana. Leiritoiminta suunnitellaan yhdessä lasten kanssa. Keräämme muun muassa jokaisen leiritapaamisen yhteydessä palautetta leiristä ja toiveita tulevia leiriviikonloppuja varten. Toki myös pyrimme parhaamme mukaan huomioimaan lasten toiveet jokaisena viikonloppuna toiminnan tiimellyksessäkin.

Toisinaan osallisuus voi olla myös sitä, että ei halua kaikkeen toimintaan osallistua. Jokainen meistä on yksilö, emmekä kaikki nauti samanlaisesta ohjelmasta, leikeistä ja puuhastelusta. Toiset meistä kaipaavat rauhallisempaa tekemistä, toiset nauttivat vauhdikkaammasta toiminnasta. Lapsia kuunnellen ja jokaisen tarpeet huomioon ottaen pyrimme ohjaamaan leiritoimintaa ja huomioimaan jokaisen lapsen omana yksilönään, omine tarpeineen.

Kun lapsi pääsee vaikuttamaan leiritoimintaan ja valmistelemaan itse sisältöä, hän myös sitoutuu toimintaan uudella tavalla. Muiden kanssa yhdessä puuhastelu ja mietintämyssyn päähän asettelu voi auttaa lasta tuntemaan itsensä tärkeäksi ja arvostetuksi samalla kun hän pääsee hyödyntämään omia tietojaan ja kykyjään.

Vaikka leireillä on paljon lapsia, on myös meitä ohjaajia useampia.

Ja me kaikki ohjaajat olemme siellä lapsia varten.

Meillä on aikaa kuunnella ja olla läsnä, kohdata jokainen lapsi omana itsenään. Molemminpuolista luottamusta kasvatetaan pikkuhiljaa jokaisen leiriviikonlopun aikana. Toiveemme on, että jokaiselta leiriltä lähtee iloinen, onnistumisen kokemuksia, uusia ystäviä ja uudenlaista rohkeutta saanut lapsi, joka uskoo siihen, mihin mekin: hän on ihana ja tärkeä.