24.11.2022
/
Satu Pesola
Satu Pesola
Satu Pesola on MBA, terveystieteiden kandidaatti, sairaanhoitaja ja LCF-Life Coach valmentaja. Syksyllä 2022 hän toimii Tampereen lasten ryhmän Näe hyvä mussa -viikonloppuleirien johtajana.

Arjessa meillä on huikeita mahdollisuuksia tarjota oppimisen ja oivaltamisen mahdollisuuksia niin itsellemme kuin toisillemmekin. Lasten Näe Hyvä Mussa -leireillä olen syksyn aikana hoksannut monta asiaa. Yksinkertaisuus on avain moniin erikoisiin ja ihmeellisiin oivalluksiin. Läsnäolo, kuuleminen ja kuunteleminen.

Leirijohtajana kannan vastuuta kaikesta leirillä, lapsista ja aikuisista. Minulle on tärkeää, että meillä kaikilla on hyvä olla ja turvallinen maaperä kasvaa ja kehittyä. Huomata myös, missä aikuisina olisimme voineet toimia toisin – korjata toimintaamme, muuttaa leirisuunnitelmaa lasten vireystilan ja toiveiden mukaisesti.

Näe ihmeet lähellä

Tänään leirillä koin suurta, sydämen pakahduttavaa onnea, kun katsoin lasten vapaata pihaleikkiä. Pienissä ryhmissä, aikuisten turvallisen katseen alla. Usein alamme luontaisesti normittaa ja aikatauluttaa aivan liikaa pedagogian varjolla. Minulla on lähes 30 vuoden ammattilaisen kokemus terveydenhuollossa, sama tapa toistuu sielläkin. Otamme profession kautta ”haltuun” ihmisiä, leiriläisiä, potilaita. Tätä teemaa pohdin nyt myös leirijohtajan monesta näkökulmasta.

Yksilöllisyyden vahvistaminen siten, että samalla tuemme sosiaalisen pääoman kehittymistä, on ydinasia, kun pyrimme luomaan lapsille valoisan tulevaisuuden mahdollisuutta. Ryhmätyö, yhdessä voimaantuminen ja toinen toisemme osaamisen ja persoonallisuuden kunnioittaminen on äärettömän tärkeää. Joukkue on yhdessä vahva.

Luova ajattelu yhdistettynä kokemukseen, näkemykseen, kuuntelemiseen, nähdyksi tulemisen tunteeseen ja luonnollisesti myös tutkittuun tietoon on resepti, jolla me kaikki voimme voida paremmin, olla läsnä omassa elämässämme juuri omana itsenämme.

Satu Pesola