26.4.2021
/
Asta
Asta Eerikäinen
Asta toimi vapaaehtoisena leiriohjaajana Lomakeskus Pukkilassa perheiden viikonloppuryhmässä. Samalla hän suoritti harjoittelun fysioterapeutin opintoja varten.

Ensimmäinen perheleiri, johon osallistuin vapaaehtoisena ohjaajana, osui helmikuun alkuun upeiden aurinkoisten pakkaskelien ja kiiltävien hankien keskelle. Tuona perjantai-iltapäivänä pakkasin reppuuni kaapistani kaiken, mikä vähänkään muistutti talvivaatetta ja kävelin Tampereen linja-autoasemalle. Illan hämärtyessä kahden ohjaajakollegan kanssa keräsimme perheet bussiin ja matka kohti uusia kokemuksia sai alkaa.

Viikonloput perheiden kanssa olivat varsin touhuntäyteisiä.

Itse kuvailisin tunnelmaa aktiiviseksi, mutta rennoksi.

On hienoa huomata perheiden keskinäinen yhteishenki ja meidän ohjaajien rooli suhteessa perheisiin. Perheleirillä vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan, mutta me ohjaajat voimme hieman keventää vastuuta ja näin ollen antaa myös vanhemmille arvokkaita hetkiä rentoutua ja nauttia vain leirin ohjelmasta ja tunnelmasta. Leiriviikonloput olivat täynnä ihania perinteisiä talviaktiviteetteja mäenlaskusta lettujen paistoon kodassa sekä sisällä rauhoittumista askartelun ja lautapelien parissa.

Halusin selvittää perheleireille osallistuneiden vanhempien tunnelmia leiriviikonlopuista. Kokemukset olivat hyvin samansuuntaisia eri perheillä. Vanhemmat kertoivat, että perheleiriviikonloput tuovat mukavaa vaihtelua arkeen ja mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin.

Sosiaaliset kontaktit ja positiiviset kokemukset muiden ihmisten seurassa kiistatta tekevät hyvää sekä aikuisille että lapsille.

Voimaa saa myös vertaistuellisesta ilmapiiristä, jossa on mahdollista jakaa omia kokemuksia ja tuntemuksia muiden hektistä lapsiperhe-elämää elävien kanssa. Myös lasten kanssa olemiseen on helpompi ottaa oma aikansa, olla läsnä ja nauttia yhdessä tekemisestä, kun ei tarvitse huolehtia arjen velvollisuuksista, kuten ruuanlaitosta ja muista kotitöistä.

Perheleirien ohjelma suunnitellaan etukäteen ja ohjaajien ja leirivastaavan kesken mietitään erilaista toimintaa, millä rytmitetään leiripäiviä. Leiriohjelma kuitenkin elää jatkuvasti ja leirille osallistuvia aikuisia ja lapsia kuunnellaan heidän toiveissaan. Perheet kertoivat, että ohjelma on ollut mieluisaa, monipuolista ja sellaista, että kaikille on löytynyt kivaa tekemistä. Arjesta irtautuminen luonnon keskellä on virkistävää ja antaa voimaa taas jaksaa tavallisessa arjessa.

Perheiden kokemuksissa korostuu ennen kaikkea viikonloppujen rentouttava vaikutus, yhdessä tekeminen ja lasten ilo. 

En ollut kuullut perheleireistä ennen Parasta lapsille ry:n toimintaan tutustumista, mutta tämän kevään kokemuksien pohjalta voisin suositella leirejä kaikenlaisille lapsiperheille. Viikonloppu on kuin pieni aktiiviloma, jossa vanhemmat voivat täysillä keskittyä lapsiin ilman arjen kiireitä ja painetta keksiä mieluisaa puuhaa.

Ohjaajat toimivat vanhemmille apukäsinä ja -silminä lasten kanssa ja lapsille on hauskaa seuraa muista lapsista. Mikä voisikaan olla parempi tapa viettää vapaapäivää kuin olla paikassa, jossa itse voi rentoutua tietäen, että lapset viihtyvät ja kaikki asiat hoituvat kuin itsestään?

--

Lue lisää perheleireistä