2.5.2018
/
Kia
Kia Salmela
Kia on sosionomiopiskelija Metropoliasta ja ensimmäistä kertaa vapaaehtoisena Parasta Lapsille ry:n perhetoiminnassa.

Perheiden vuorovaikutuksen tukeminen on tärkeää, sillä mitä paremmin se toimii, sitä paremmin arki perheenä sujuu. Myös lapsen kehitykselle on tärkeää myönteisen vuorovaikutuksen opettelu, sillä se vaikuttaa lapseen läpi elämän.

Myönteisen vuorovaikutuksen kehittymiseen vaikuttavat muun muassa myönteinen palaute, aikuisen läsnäolo ja ajan antaminen. Näitä elementtejä koitamme perhetoiminnassa tukea mm. kannustamalla jättämään puhelimet pois.

Puhelin on arjessa suuri ajanviejä. Kun perhe tulee leirille ja puhelimet jätetään sivuun, yhdessäolo todella on tiiviimpää ja vuorovaikutus aidompaa, kun kukaan ei ole jatkuvasti vilkuilemassa puhelinta. On hienoa, että perheet kunnioittavat tätä toivetta ja lähtevät tähän mukaan, nykymaailmassa se ei ole todellakaan itsestäänselvyys.

Viikonloppuleiri voimaantumisen äärellä

Kisakeskuksen perheiden ryhmän toisen leiriviikonlopun teemana oli sekä yksilön että koko perheen voimaantuminen. Mutta mitä se oikein tarkoittaakaan?

Voimaantumisessa on kyse prosessista, jolla ihminen löytää itsestään voimantunnetta ja voimavaroja. Se on positiivinen reaktio ihmismielessä. Sen avulla luodaan hyväksyvää ja luottamuksellista ilmapiiriä.

Voimaannuttavalla rastiradalla vahvuuskortteja ja valokuvausta

Voimaannuttavan rastiradan yhden rastin muodostivat vahvuuskortit, joista jokainen perheenjäsen valitsi toisilleen vahvuuksia. Näitä asioita ei välttämättä tule sanottua arjen keskellä. Miten ihania ajatuksia perheenjäsenet jakoivat toisistaan! Vanhemmat kommentoivatkin, että oli ihana kuulla, mitä lapsilla oli sanottavana. Osa ajatuksista tuli täysin yllätyksenä.

Voimaannuttava valokuvaus on sosiaalipedagoginen menetelmä, jossa tarkoituksena ei ole ottaa mitään mallikuvia. Ideana on nähdä jokainen kuvaidea kauniina ja arvokkaana. Valokuvien avulla voidaan puhua nähdyksi tulemisesta ja yhteisestä matkasta. Voimaannuttavan valokuvauksen rastilla otettiin aitoja, perheen itse suunnittelemia kuvia perheestä.

Useiden vanhempien reaktio ennen kuvausta oli, että apua, ei kai minua kuvata, en ole tottunut olemaan kuvassa. Mutta valokuvauksen vaikutuksen pystyi huomaamaan jo kuvaustilanteessa ja perheiden keskeinen vuorovaikutus toimi erittäin luonnollisesti. Ja mitä kuvia saatiinkaan!

Tavoitteena me-henki

Me ohjaajat olemme leireillä tukemassa ja suunnittelemassa toimintaa muun muassa vuorovaikutuksen kehittämiseksi, mutta perheet itse sitoutuvat toimintaan ja heittäytyvät mukaan – se on avainehtona toiminnalle.

Vuorovaikutuksen tukeminen voimaantumisen keinoin oli todella hienoa seurattavaa. Ylipäätään perheiden viikonlopputoiminnassa on hienoa nähdä, miten perheet toimivat yhdessä, tiiminä!

Voimaannuttavan rastiradan avulla luotiin positiivista energiaa, hyväksyvää ja luottamuksellista ilmapiiriä. Vanhempien kommentit rastiradasta olivat todella positiivisia, monet kokivat sen olleen leirin paras juttu.

Vielä yksi ihana kuva rastilta, jossa perheet valitsivat itselleen oman kappaleen, jotka soitettiin lauantain saunaillassa. Oli aivan mahtava seurata reaktioita, kun perheen omat kappaleet tulivat!