17.7.2018
/
Henri Siika-aho
Henri Siika-aho
Olen Henri, 28-vuotias sosionomiopiskelija. Suoritin projektiharjoittelun lasten kesäleirillä Koivuhaassa.

Herätyskello aloittaa iloisen laulunsa joskus seitsemän ja kahdeksan välimaastossa riippuen siitä, onko tänään ollut tarpeeksi onnea saada olla päivystäjänä. Pisimmän tikun vetäjä pääsee voitelemaan leipiä ja valmistelemaan leiriläisten aamupalaa. Oman osuutensa leivistä ja puuroista pääsee nauttimaan reippaaseen tahtiin samalla kun valvoo leiriläisten ruokailua, ja keskustelee "hiljaisella" äänellä päivän tulevista tapahtumista ryhmänsä kanssa.

Aamutoimien, aamiaisen ja nopean siivouksen jälkeen pirteä porukka kokoontuu lipputangolle ja seuraa postinjakoa, ideoiden läpikäymistä ja muuta leiri-informaatiota.

Ensimmäiset leikit päästään aloittamaan eikä taukoa tai tylsää enää nähdä.

Lounas keskeyttää melskeen ja kuvun täytettä päästään nauttimaan – hyviä pöytätapoja toki noudattaen. Jotta ruoka saadaan laskeutumaan, on mukava viettää keskipäivän siestaa rauhallisempien puuhien parissa. Lautapelit, lukeminen ja askartelu ovat toki rankkaa puuhaa, joten piakkoin valmistaudutaan välipalalle. Mitä lie herkkuja tänään on luvassa?

Seuraavaksi syveydytään elämää suurempien ja todella jännien aktiviteettien pariin. Päivästä riippuen saattaa olla vierailijoita Planista tai vaikka kalakaverit, joiden kanssa pääsee rantaan eväkkäitä narraamaan. Leikkiä, naurua ja riemua riittää iltapäivään, kunnes on aika siirtyä seuraavan ravitsevan ruokahetken ääreen.

Keittiön etevä henkilökunta loihtii lautasille päivittäin monenmoista herkkua, ja nyt maukas kalakeitto kutsuu jo ovelta tuoksullaan.

Päivällisen jälkeen on mukava puuhastella ulkoleikkien tai vaikka uimisen merkeissä. Uiminen on etenkin hyvällä säällä kovassa suosiossa, ja jos ei ihan merelle asti halua mennä kastumaan, niin vesisodassa saa varmasti talviturkin heitettyä.

Saunat lämmitetään ainakin parina iltana ja suihkuun pääsee peseytymään uimisen tai vesisodan jälkeen. Leikit jatkuvat pitkälle iltaan kunnes on aika nauttia päivän viimeinen ateria.

Iltapalalla tarjolla on kaikkea leivästä lettuun ja vaahtokarkista makkaraan.

Jos ei tässä vaiheessa vielä ole isompikin nälkä tyydytetty niin johan on kumma.

Vaiheikas päivä ja monimuotoiset aktiviteetit väsyttävät pienempiä ja isompiakin leiriläisiä ja vaikka nukkumaanmeno aika tuntuukin tulevan aina liian aikaisin, niin kyllä se lukeminen pistää silmät luppasemaan.

Syömistä, leikkiä, iloa ja riemua. Leiriläisen päivä on niitä täynnä ja vaikka väliin mahtuu pahaa mieltä, surua ja ikävää niin aamu on aina iltaa aurinkoisempi. Mitä tekee kulisseissa ohjaaja? Totta kai sitä mitä milloinkin vaaditaan. Leiriläisten kanssa leikkiminen nuorentaa aikuisenkin. Ilot ja surut kuunnellaan leikin lomassa ja nikkaroinnit, maalamiset ja hamahelmet suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä.

Ohjaaja on leirin kallio, joka tekee leiristä jokaiselle lapselle ainutkertaisen kokemuksen. Luotettava, iloinen ja aina valmis auttamaan.

Vastuuta meillä on, mutta on meillä hauskaakin. Koivuhaka erinomaisine henkilökuntineen takaa kokonaisvaltaisen leirielämyksen, jossa on ilo toimia ohjaajana. Viikko vierähtää kuin siivillä ja jokainen leiri on aina hieman toista erilainen, mutta takuulla varaa pienen nurkan jokaisen leiriläisen ja ohjaajan muistossa ja sydämessä.

 

Haluatko leiriohjaajaksi? Omaksi iloksi, kokemuksia kartuttamaan, opintoja edistämään? Lue lisää vapaaehtoistyöstä!