2.11.2017
/
Katja
Katja Timlin
Näe hyvä mussa -hankkeen koordinaattori. Lasten ja perheiden hyvinvoinnin puolesta taisteleva taidepedagogi, joka rakastaa temmeltää metsässä. Heikkouksina suklaa ja kikattaminen!

Paljon käytetty sana, mutta mitä oikeasti tarkoittaa ryhmäytyminen ja ketä varten se on? Miten siinä onnistutaan?

Kun alamme toimia uudessa ryhmässä, sekä lapset että aikuiset tarvitsevat ryhmäytymistä. Ja jotta voimme ryhmäyttää ihmisiä, meidän on hyvä itsekin ensin tutustua ryhmään.

Ryhmäytyminen lähtee liikkeelle helpoiten, kun leikimme ja touhuamme toiminnan alussa paljon. Se luo meille yhteiseen tekemiseen turvallisen ilmapiirin. Usein puhutaankin tutustumisleikeistä, vasta niiden jälkeen ryhmäytyminen voi alkaa.

Ryhmäytyminen viikonlopputoiminnassa

Lasten leireillä meillä ohjaajilla on vain vähän aikaa tutustua ja ryhmäytyä kunnolla ohjaajatiiminä ennen kuin tapaamme lapset. Siksi koen, että leirillä mukana leikkiminen auttaa myös minua tutustumaan paremmin aikuisiin.

Tavoitteena on luoda turvallinen työilmapiiri, jossa voidaan nauraa yhdessä myös epäonnistumisille. Samalla näytämme lapsille, että aikuinenkin voi heittäytyä ja on sallittua myös epäonnistua leikissä!

Ensimmäisellä viikonloppuleirillä Pukkilassa aloitimme ryhmäytymisen jo monella tasolla tutustumalla toisiimme.

Tavoitteena on luoda turvallinen työilmapiiri, jossa voidaan nauraa yhdessä myös epäonnistumisille.

Toisella leirillä uskaltauduttiin jo syvemmälle ja otettiin mukaan enemmän heittäytymistä vaativia leikkejä ja pelejä. Moni ohjaajistamme on käynyt myös Parasta Lapsille ry:n Leikit ja pelit -koulutuksen, josta saa kallisarvoisia eväitä leiritouhuihin. Kun ohjaajat osaavat vetää leikkejä yhdessä tai siirtää leikin vetämisen seuraavalle vaikka kesken kaiken, tuntuu myös yhdessä tekeminen ohjaajaporukkana mielekkäältä!

Moka on lahja!

Ryhmäytymisessä on kyse myös heittäytymisestä. ”Moka on lahja” -ajatusmallia kannan itse mukana aina. Kun annamme itsellemme mahdollisuuden epäonnistua, olemme paljon armollisempia myös muita kohtaan.

Monet pelit ja leikit siis kantavat sisällään tätä mokaamisen harjoittelua. Pirkanmaan lasten viikonloppuleirillä leikimme mm. ”norsu-palmu-gorilla”-peliä, jossa yksi ringin keskellä osoittaa vuorollaan rinkiläisiä ja meidän tulee esittää keskellä olevan ohjeesta jotakin edellä mainituista hahmoista. Yleensä tehtävä on nopealla temmolla mahdoton ja näin tuleekin paljon mokia. Aina kun ringissä oleva tekee ”mokan” hän siirtyy keskelle, ja peli jatkuu.

Kaikilla on hauskaa ja oman mokan kohdalla siihen ei jäädä jumiin, vaan se unohtuu pian, sillä pelin kuuluu jatkua ja muut keskittyvät jo tekemään seuraavia hahmoja kovaa vauhtia. Naurun kautta tasoitamme tietä siihen, että ei ole vakavaa jos joskus epäonnistuu. Kun ryhmän jäsenet luottavat toisiinsa, jokainen uskaltaa kokeilla uusia asioita pelkäämättä, että joku kiusaa, jollei osaakaan.

Pariakrobatialla luottamusta

Akrobatiaa viikonlopputoiminnassa.

Yksi suosituimmista ryhmäytymis- ja luottamusharjoituksista toisella leirillä oli pariakrobatia ja pyramidit. Olen käyttänyt tätä työkalua jo vuosia ja joka kerta sen voima yllättää. Pyramideissa aktiivisimmatkin lapset asettuvat asian äärelle ja kunnioittavat kaveria.

Sirkuksen temmellyksessä jokainen osallistuja saa mahdollisuuden ylittää itsensä, olla turvallinen kaveri toiselle sekä saada itse osakseen huiman määrän luottamusta.

Lopuksi, kun temppu onnistuu, jokaiselle annetaan roimat aplodit. Meillä leiritoiminnassa yksi tärkeimmistä tavoitteista on se, että jokainen lapsi ja aikuinen tulee nähdyksi omana itsenään ja saa todella kokea myös onnistumisia. Tässä jos missä se toteutuu hienosti!

Akrobatiakuvat: Ville Mononen