3.7.2017
/
Elina
Elina Rajala
Toisen vuoden leirijohtaja, jonka kesäfiilis syntyy mansikoista, lakatuista varpaankynsistä ja aurinkorasvan tuoksusta.

Turvallisuus on hyvän leirin perusta! Kun leirillä on yhtä aikaa 30–40 lasta tai nuorta, on todella tärkeää, että sekä lapsilla että ohjaajilla on yhteiset pelisäännöt. Yhdessä sovittujen rajojen turvin voi touhuta rennosti, kun tietää, että toiminta on turvallista ja etukäteen suunniteltua.

Me leirijohtajat olemme leireillä viime kädessä vastuussa turvallisuudesta, mutta tärkeä rooli on myös vapaaehtoisilla ohjaajilla ja leiriläisillä. Ohjaajat valvovat turvallisuusohjeiden noudattamista yhdessä leirijohtajan kanssa ja antavat palautetta heti, jos huomaavat puutteita tai riskejä. Lapset tekevät aikuisten johdolla leirisäännöt, joiden noudattaminen takaa kaikille mukavan ja turvallisen leirin.

Leirijohtajat perehdytetään turvallisuusasioihin hyvin perusteellisesti jo kevään koulutuspäivissä. Lisäksi sekä leirijohtajilla että yövalvojilla on oltava riittävät ensiapu- ja alkusammutustaidot, jotka saadaan suorittamalla EA1- ja alkusammutuskurssit. Leirillä on siis henkilökuntaa, joka osaa toimia yllättävissäkin tilanteissa, vaikka emme hoitoalan tai tulipalojen sammuttamisen ammattilaisia olekaan! Peruskoulutuksessa myös kaikki vapaaehtoiset saavat perustiedot siitä, miten leirien turvallisuus taataan. Asiat myös kerrataan leirikeskuksessa ennen kuin lapset saapuvat, jotta vapaaehtoiset ohjaajat osaavat itsekin ohjeistaa lapsia toimimaan turvallisesti.

Sääntöjen ja rajojen tarkoitus on turvata kaikille ihana ja unohtumaton leirikokemus. 

Parasta Lapsille -järjestöllä on turvallisuusopas, joka toimii leirien järjestämisen ja toiminnan suunnittelemisen ohjenuorana. Opasta käydään läpi tarkasti ja hartaudella, ja siihen palataan aina, kun on tarve. Turvallisuusohjeemme koskevat esimerkiksi paloturvallisuutta, vesillä liikkumista, uimista, saunomista ja hätätilanteita.

Leirien alussa ohjaajat kiertävät omien pienryhmiensä kanssa leirikeskuksen rajat, käyvät läpi joitakin sääntöjä ja näyttävät, mihin kokoonnutaan, jos leirikeskuksessa syttyisi tulipalo. Minulla on tapana kierrättää ohjaajia samaa reittiä pitkin hetki ennen lasten saapumista leirikeskukseen. Kerron samalla turvallisuuteen liittyviä tärppejä ja sääntöjä, joita lasten ja aikuisten pitää turvallisuuden takia ehdottomasti noudattaa.

Jaan saman tiedon ohjaajille vielä tiivistetysti paperilla, jotta he voivat itse kierrosta lasten kanssa tehdessään vielä tarkistaa, että kaikki tärkeimmät asiat tulevat varmasti sanotuiksi ääneen. Samaan aikaan siis tutustutetaan leiriläiset alueeseen, mutta myös käydään yhteisiä pelisääntöjä läpi.

Leirisäännöistä tulee poikkeuksetta aina sellaiset, ettei aikuisilla ole niihin juuri enää lisättävää.

Leirin ensimmäisenä päivänä tehdään leiriläisten kanssa yhteiset leirisäännöt. Minun leireilläni lapset miettivät niitä ensin pienryhmissä omien ohjaajiensa kanssa ja lopuksi kokoamme tärkeimmät niistä yhteen. Lapset tietävät hienosti, mitkä säännöt ovat leirillä tarpeen! Leirisäännöistä tulee poikkeuksetta aina sellaiset, ettei aikuisilla ole niihin juuri enää lisättävää. Lapset ovat fiksuja ja ymmärtävät, millaisia sääntöjä tarvitaan, jotta kaikilla olisi leirillä hauskaa ja turvallista.

Ensimmäisenä sääntönä nousee esille yleensä se, ettei toisia saa kiusata – tämä lieneekin kaikkein tärkein sääntö. Muita toistuvia sääntöjä ovat yö- ja ruokarauhan antaminen, nätisti puhuminen, toisen oman tilan ja omaisuuden kunnioittaminen sekä aikuisten totteleminen.

Ohjaajat auttavat leiriläisiä laittamaan pelastusliivit päälle ennen vesillelähtöä.Leireillä on tärkeää, että aikuiset tietävät, missä lapset ovat ja mitä he tekevät. Siksi ohjenuoramme on, että siellä, missä on lapsia, on aina myös ainakin yksi aikuinen. Tällöin voimme nopeasti reagoida, jos jotain sattuu tai jokin tilanne näyttää hurjalta. Lapset eivät samasta syystä myöskään vietä aikaa omissa huoneissaan ilman lupaa. Aikuisten resurssit eivät riitä valvomaan kaikkea, jos lapset hajaantuvat useisiin eri paikkoihin.

Järjestön tavoitteiden toteutumisenkin kannalta pyrimme siihen, että asioita tehdään aina yhteisissä tiloissa erilaisissa porukoissa sen sijaan, että kukaan mököttäisi yksin omissa oloissaan.

Uiminen on kaikkien lasten suosikkijuttu leireillä! Se on samalla kuitenkin myös aktiviteetti, johon leireillä liittyy useimmiten suurimpia vaaroja. Siksi järjestöllämme on uintisääntö, jonka suhteen olemme tiukkoja: vedessä saa olla kerrallaan seitsemän ihmistä.

Lisäksi rannalla on aina oltava kaksi valvojaa, joista vähintään toisella on EA1-kurssi suoritettuna. Valvojilla on mukanaan myös ensiaputarvikkeet ja puhelin, johon on asennettu 112-sovellus. Sovellus paikantaa puhelun, joten soittajan ei tarvitse välttämättä osata kertoa sijaintiaan hätäkeskukselle.

Uimavalvojan tehtävä on leirillä yksi tärkeimmistä.Uimareita seurataan rannalta käsin koko ajan, ja tilanteisiin voidaan reagoida nopeasti, kun vedessä on kerrallaan korkeintaan seitsemän ihmistä. Uimaan ei myöskään mennä, jos on odotettavissa ukkosta. Siksi leirijohtajat seurailevat säätiedotuksia ja leirikeskusta ympäröivää taivasta uintipäivinä tiiviisti. Sääntöjen ei ole tarkoitus viedä uimisen iloa vaan päinvastoin taata, että uimisesta ja vesileikeistä saa nauttia kesähelteissä täysin rinnoin!

Sääntöjen ja rajojen tarkoitus on turvata kaikille ihana ja unohtumaton leirikokemus. Myös lapset itse arvostavat rajoja ja noudattavat niitä useimmiten kuuliaisesti. Leirien kohokohdat, kuten uiminen, saunominen ja grillaileminen, antavat kaikille maksimimäärän iloa, kun ne tehdään turvallisesti ja annettujen ohjeiden mukaisesti.

Turvallista leirikesää kaikille! Muistakaa uida, saunoa ja pitää hauskaa! :)