28.7.2021
/
Sosionomiopiskelija Iida Vilhunen
Iida Vilhunen
Hei, olen Iida ja opiskelen Metropolian Ammattikorkeakoulussa Helsingissä sosionomiksi. Meillä opintoihin kuuluu vapaaehtoistoiminnan harjoittelu ja päädyin suorittamaan tämän Parasta Lapsille ry:n perheleirille Kisakeskukseen kesällä 2021.

Hei, olen Iida ja opiskelen Metropolian Ammattikorkeakoulussa Helsingissä sosionomiksi. Meillä opintoihin kuuluu vapaaehtoistoiminnan harjoittelu ja päädyin suorittamaan tämän Parasta Lapsille ry:n perheleirille Kisakeskukseen kesällä 2021. Tiesitkö sinä, että voit suorittaa opintoihin kuuluvan vapaaehtoistoiminnan harjoittelun Parasta lapsille ry:n leireillä?

Löysin Parasta Lapsille -järjestön kotisivut etsiessäni mielenkiintoista paikkaa, jossa voisin suorittaa vapaaehtoistoiminnan harjoitteluni. Alun perin etsin tietoa lastenleireistä, koska ajattelin, että haluan osallistua sellaiselle. Lopulta päädyin kuitenkin perheleirille, koska perheiden kanssa työskentelystä minulla ei ollut vielä niin paljoa kokemusta. En tiennyt, että tällaisia perheleirejä järjestetään, ennen kuin tutustuin Parasta Lapsille järjestön toimintaan. Jännitin aluksi perheiden kanssa työskentelyä, mutta lopulta kaikki sujui oikein hyvin ja oli oikein hyvä valinta osallistua Parasta Lapsille ry:n perheleirille.  

Leirillä oli lasten ja aikuisten yhteistä toimintaa sekä pelkästään aikuisille tai lapsille tarkoitettuja hetkiä. Näin pyrimme tarjoamaan myös aikuisille mahdollisuuden rentoutumiseen aikuisten kesken. Lasten kanssa pelailimme, askartelimme ja leikimme erilaisia liikuntaleikkejä. Aikuiset tykästyivät sulkapallon ja mölkyn pelaamiseen. Lisäksi kaikkien suosikkiohjelmaa oli uiminen, koska leirin aikana säät suosivat meitä. Kisakeskus tarjosi mahtavat puitteet kaikelle tekemiselle!  

Leirin aikana oli erityisen kiva huomata, miten nopeasti lapset ja aikuiset tutustuivat ja ystävystyivät toistensa kanssa. Ensimmäisen päivän jännitys oli kadonnut jo toisena päivänä. Leirillä tosiaan tuli vahvasti esiin yhteenkuuluvuuden tunne. Parasta oli, että pääsin toimimaan niin lasten, aikuisten kuin perheidenkin kanssa.

Toiminnan monipuolisuus toi mielekkyyttä vapaaehtoistehtävään. 

Leirillä tutustuin moniin mukaviin ohjaajiin ja monikulttuurisiin perheisiin. Sain osallistua ennen leiriä Parasta Lapsille ry:n järjestämiin koulutuksiin, joista on minulle paljon hyötyä työelämässä. Lisäksi ennen leiriä sain osallistua leirillä järjestettävän toiminnan suunnitteluun. Sain siis paljon kokemusta, ohjaajana toimimisen lisäksi, suunnittelusta ja toiminnan organisoinnista. Oli kiva, että leiriä suunniteltaessa otettiin huomioon jokaisen vahvuudet ja erityistaidot, jotta jokainen sai suunnitella ja toteuttaa mieleistään toimintaa. Mielestäni tämä monipuolisena kokonaisuutena sopii oikein hyvin vapaaehtoistoiminnan harjoittelun tavoitteisiin ja suorittamiseen. 

Leirillä ohjaustaitoni kehittyivät ja sain kokemusta monikulttuuristen perheiden kanssa toimimisesta, joka on varmasti hyödyksi tulevaisuudessa työelämässä. Koen, että leiriohjaajana toimiminen kehitti myös ammatillista osaamistani. Mielestäni leiriohjaajana toimiminen sopiikin hyvin sosiaalialan opintoihin. Tämä viikon leirikokonaisuus sopi suoritettavien tuntien puolesta myös täydellisesti vapaaehtoistoiminnan harjoitteluun. 

Leiri oli minulle erittäin antoisa ja kiva kokemus, joten voin ehdottomasti suositella sitä kaikille, jotka suunnittelevat osallistuvansa vapaaehtoistoimintaan.

Leiri oli kokonaisuudessaan oikein onnistunut ja palaute perheiltä oli hyvin positiivista. Muutama lapsi totesi viimeisenä päivänä: ”Voidaanko jäädä tänne vielä viikoksi?”. Tämä oli paras palaute onnistuneesta leiristä!