8.2.2018
/
Liisa Saloheimo
Liisa Saloheimo
Pääkaupunkiseudun lasten viikonlopputoiminnan johtaja ja luokanopettajaopiskelija. Rakastaa metsää, rantoja ja myrskyävää merta.

Hyvien ystävien merkitystä lapsen elämässä ei voi liioitella. Jokainen tietää, kuinka tärkeältä tuntuu tulla hyväksytyksi ja pidetyksi omana persoonanaan ja löytää kavereita, joiden kanssa puuhata ja pulista.

Viikonlopputoiminnassa lapset pääsevät solmimaan uusia merkityksellisiä ystävyyssuhteita, jotka kannattelevat arkea myös leirien ulkopuolella. Useamman viikonlopun ajalle jakautuvassa jatkuvassa toiminnassa lasten kaveruussuhteet pääsevät kasvamaan ja keittymään, ja leirikavereiden tapaaminen voi olla lapselle kuukauden kohokohta.

Kaveruuden rakentaminen turvallisen aikuisen tuella

Lasten viikonlopputoiminnassa tutustuminen alkaa jo ennen varsinaisia leiriviikonloppuja perheiden yhteisessä tapaamisessa, jossa lapset kohtaavat toisensa turvallisesti leirin ohjaajien vetämien leikkien ja mukavan yhdessäolon aikana. Ensimmäiset kaveruuden alut solmitaan jo ensitapaamisessa ja yhteisiä suunnitelmiakin viikonloppuja koskien laaditaan. Leirien vapaaehtoiset ohjaajat ovat alusta asti mukana tukemassa hyvän yhteishengen ja uusien ystävyyksien syntymistä.

Vaikka leirille lähtö voi usein aluksi tuntua vieraalta ja jopa pelottavalta, on kaiken uuden kokeminen leirikavereiden kanssa yhdessä juuri sopivan turvallisesti jännittävää. Pahimmat jännitykset yleensä purkaantuvatkin jo bussimatkan aikana, kun jutellaan, pelaillaan, leikitään ja laulellaan yhdessä leiriläisten ja ohjaajien kanssa. Viimeistään ensimmäisen leiripäivän illallisella ruokasalista kuuluu iloinen puheensorina, kun omiin huonekavereihin on tutustuttu ja yhteisiä kiinnostuksen aiheita löytynyt.

Rohkeutta kaverin tuella

Leireille tullessaan lapset saavat ystävystyä toisiinsa omana itsenään, ilman arkielämään ja koulumaailmaan liittyviä ennakkoajatuksia ja -odotuksia. Kun leirireppu ripustetaan selkään, riisutaan samalla arkielämää joskus rasittavat taakat ja oman elämänpiirin roolit. Viikonlopuissa lapset osallistuvat vuorovaikutukseen mukavan yhteisen tekemisen kautta. Eri-ikäiset lapset luovat luontevasti kaverisuhteita keskenään: "Hei ei se haittaa, että sä et oo vielä koulussa. Mekin ollaan eri-ikäisiä ja voidaan opettaa sulle kaikenlaista", totesi tokaluokkalainen lapsi huonekaverilleen ensimmäisellä leiri-iltapalalla.

Kun leirireppu ripustetaan selkään, riisutaan samalla arkielämää joskus rasittavat taakat ja oman elämänpiirin roolit.  

Leirikavereiden avulla lapset oppivat rohkeutta, itsenäisyyttä ja itsevarmuutta, kun yhdessä uskalletaan heittäytyä mukaan leikkeihin ja seikkailuun. Rohkeamman kaverin esimerkkiä toiminnan alussa hieman ujosti viereltä seuraillut lapsi voikin viimeisen viikonlopun aikana reippaasti toimia metsäretkikunnan johtajana!

Tärkeät jälleennäkemiset

Leiriviikonloppujen periaatteisiin kuuluu, että kaikki ovat keskenään kavereita eikä ketään jätetä yksin. Kaveritaitoja pääsekin harjoittelemaan monenlaisissa tilanteissa. Välillä leikitään ja pelaillaan ohjatusti tai spontaanisti kaikkien kanssa isolla porukalla, toisinaan taas vetäydytään pienemmällä kokoonpanolla omiin puuhiin kunkin kiinnostuksen mukaan. Omat huonekaverit ovat tietenkin tärkeitä ja iltaisin jutellaan leiripäivän tapahtumat ja kaiken maailman muut tärkeät asiat halki yhdessä huoneen oman ohjaajan kanssa. Toisinaan mahdollista koti-ikävää on ehkäisty nappaamalla uninallen lisäksi kainaloon huonekaveri.

Lasten palautteissa mainitaan lähes poikkeuksetta viikonloppujen parhaana asiana kaverit, ystävät ja kavereiden kanssa leikkiminen. Puhelinnumerot vaihtuvat ja yhteyttä pidetään leirien välissä. Yhteisiä viikonloppuja odotetaan innolla ja lähtöperjantaisin bussilla lasten kasvoilta paistaakin jälleennäkemisen riemu.

PK-seudun lasten kevään viikonloppuryhmään voi nyt hakea. Lue lisää toiminnasta.