Järjestöuutiset
29.9.2015
Kesällä 2014 järjestössämme käynnistyi perinteenkeruuprojekti, jota luotsaamaan valittiin tietokirjailija Paula Raitis. Projektin aikana Paula kirjoitti fragmentaarisen katsauksen Parasta Lapsille ry:n vaiheisiin. "Hetkiä, polkuja, välähdyksiä – Parasta Lapsille ry 70 vuotta" on luettavissa kotisivuillamme.

Paula Raitis on vieraillut Huvikummussa useita kertoja. Ensimmäistä kertaa Paula kutsuttiin Huvikumpuun kesäkuussa 2014 työhaastatteluun. Perinteenkerääjää haettiin, mutta silloin kukaan läsnäolevista ei tiennyt, mihin projekti johtaisi.

– Oikeastaan tämä teos motivoitui matkan varrella luontevasti ja aika itsestään, Paula kuvaa yli vuoden mittaista prosessia.

Paula on haastatellut projektissa järjestön ihmisiä ympäri maata. Haastattelunauhoja on kertynyt 40 tuntia! 

– Kirjaa kirjoittaessani huomasin, että fragmentaarinen ote on toimivin. Koen, että tämä teos täydentää kymmenen vuotta sitten tehtyä akateemista historiikkia (Järvinen, Sirén: Ruokaa ja rinnalla kulkemista).

Tarinoita, jotka ovat jääneet kertomatta

Paula pitää kädessään painettua kirjaa ja sanoo olevansa tyytyväinen lopputuloksen. Painos kirjasta on pieni, mutta kirja on nyt verkossa kenen tahansa luettavana.

– Halusin, että kirjasta tulisi kevyt. Sellainen, että tavallinen ihminen jaksaa lukea sitä, Paula toteaa.

Visuaalisesti kirjassa korostuvat mm. haastattelusitaatit ja valokuvat. Tärkeä osa on myös niillä tarinoilla, joiden ääreen ei ehkä hetkeen ole järjestössä pysähdytty.

– Halusin nostaa esiin sellaisia juttuja, joita ei kerrota aina, kun järjestöstä jotakin kerrotaan.

Yksi tällaisista harvemmin esiin nostetuista jutuista on järjestön saamat lahjoitukset alkuvuosina. Henkilökohtaiset suhteet valtameren taakse sekä siellä Amerikansuomalaisten työväenyhdistysten keräämät lahjoitukset olivat elintärkeitä järjestöllemme.

– Tämäkin asia on tärkeää muistaa tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa, Paula sanoo.

Historiasta on hyvä ammentaa

Paula toivoo, että nyt julkaistu teos auttaa järjestöä oman itsensä hahmottamisessa.

– Oman taustan sanoittaminen on aina vaikeaa, toivottavasti tämä teos auttaa järjestöä myös siihen. Omia juuriaan ei tarvitse hävetä eikä piilottaa, sen sijaan niistä voi ammentaa myös nykyhetkeen.

Hetkiä, polkuja ja välähdyksiä päättyy sanoihin:

Lapset tarvitsevat edelleen lomaviikkonsa, hauskoja kavereita ja mielekästä tekemistä, seikkailuja, naurua, turvallisia aikuisia ja hyvää ruokaa. Leiritoiminta on maailman mukana muuttunut ja tulee muuttumaan, lapset ja heidän tarpeensa myös. Mutta lapsi on silti aina lapsi.

Tästä lienemme kaikki samaa mieltä.

Kiitos Paulalle hienosta teoksesta!

Hetkiä, polkuja, välähdyksiä – Parasta Lapsille ry 70 vuotta (pdf)