Järjestöuutiset
12.7.2016
Leirillä on leiriläisten ja leiriohjaajien lisäksi paljon muitakin henkilöitä. Kurkistetaanpa Koivuhaan ja Pukkilan kulisseihin!

Leirikeskus Koivuhaan keittiössä on leirillä iltapäivästä tohinaa. Tavaratilauksia mietitään, välipalaa lapsille tehdään ja samalla valmistellaan jo huomista hernekeittoa.

– Tällä leirillä leipää menee tosi paljon. Joidenkin ruokien menekki vaihtelee leirikohtaisesti, Koivuhaan emäntä Outi kertoo.

– Tuore sämpylä maistuu lapsille, keittäjä Kaisakin vakuuttaa.

Keittiössä hääräilee vielä kolmaskin henkilö, keittäjä Petra, joka valmistaa kasvissyöjille parhaillaan päivälliskeittoa.

– Onhan erityisruokavalioista aina lisätyötä, mutta se on semmosta positiivista haastetta. On kiva koittaa tehdä kasvisruoasta maukasta, Petra toteaa.

Voiko Parasta Lapsille -leirillä tippua kiloja?

Leiriläiset ovat tyytyväisiä Koivuhaan ruokaan. Kehut ovat kantautuneet myös keittiöön asti. 

Ohjaajat ja leiriläiset tietävät, että nälkää ei Parasta Lapsille -leireillä tarvitse kärsiä. Viisi kertaa päivässä syödään kunnolla ja leirin jälkeenkin ainakin ohjaajien maha helposti vaatii samaa rytmiä. 

Koivuhaan keittiöporukka väittää kuitenkin, että kesällä kiloja tippuu.

– Viime kesänä laihduin 8 kg leiriviikkojen aikana, Kaisa kertoo.

Onko tästä pääteltävissä, että eniten kaloreita Koivuhaan leireillä kulutetaan jossain ihan muualla kuin Kakkurallin osakilpailuissa? :)

Perheiden ja lasten leireillä eri ruokia

Lomakeskus Pukkilan emännällä Helenalla on pitkä kokemus leiriruokailusta. Paljon on yli 30 vuodessa muuttunut.

– Aikoinaan ruoka annosteltiin, nyt leiriläiset ottavat ruoan itse. Aiemmin ruoka oli yksinkertaisempaa: hernekeittoa, lihakeittoa, kanakeittoa. Ruokavalioiden määrä on myös lisääntynyt, eihän silloin aiemmin ollut kuin laktoositon.

– Välillä valmistetaan viittäkin eri kattilallista ruokaa, Sofia, Riitta ja Seija Pukkilan keittiöstä sanovat.

Monikulttuurisilla perheleireillä syödään paljon kasvisruokaa. Parina ensimmäisenä päivänä arvioidaan mm. liha- ja kasvisruoan suosiota ja sitten arvioidaan tarpeet loppuleirille. Vaikka ruokalista onkin suunniteltu ennalta, sitä muokataan leirin mieltymysten mukaan.

– Turha tehdä isoa kattilallista liharuokaa, jos perheet syövät enemmän kasvisruokaa, Helena toteaa.

Lasten suosikit makaronilaatikko, lihapullat ja itse tehty leipä

Hiukan yllättäen sellaisella perusruoalla kuin lihakastikkeella on edelleen menekkiä lasten leirillä.

– Ehkä sitä ei enää tehdä kotona niin paljon. Sellainen selkeä lihakastike, johon ei ole lisätty mitään kasviksia, on kyllä lasten mieleen, Sofia kertoo.

Myös Pukkilan väki kertoo, että itse leivottu leipä on hittituote.

– Lasten leirillä lapset kysyivät, minkä merkkistä leipää leirillä on, kun haluaisivat myös kotiin samaa, Sofia ja Riitta nauravat.

Lasten suosikkeina pintansa ovat pitäneet myös makaronilaatikko, kalapuikot, lihapullat ja muusi. 

– Mutta nykyään peruna ennemmin kuin riisi, sanoo Helena. Jossain kohtaa oli toisinpäin.

Siivousta, lakanoiden vaihtoa ja pesuhommia

Molemmissa leirikeskuksessa työskentelee kesän ajan siistijä. Tänä kesänä Susanna Pukkilassa ja Susanne Koivuhaassa huolehtivat päivittäisestä siisteydestä. 

Leirien vaihtopäivinä keittiöhenkilökuntakin siivoaa.

– Leiriläiset lähtevät bussiin aamupalan jälkeen puoli kymmeneltä. Me jakaudumme kaikki eri suuntiin siivoamaan harrastetiloja, yleisiä tiloja ja huoneita. Lisäksi keittiön perusteellisempi siivous tehdään myös, Helena kertoo.

Pukkilan huoneisiin sijataan seuraavan leirin tarvitsema määrä vuoteita. Pyyhkeet ja päiväpeitot pestään Pukkilassa, mutta lakanat pesetetään pesulassa.

– Sitten kun leirikeskus on kunnossa, lähdetään kotiin. Välillä menee viiteenkin, riippuu leiristä, naiset kertovat.

Kunnossapitotöitä leirikeskuksessa

Leirikeskuksista pitää huolehtia tietysti vuoden ympäri. Pukkilassa emännän johdolla mennään myös talvikausi, mutta Haukiputaalla naapurin pariskunta Hilkka ja Olli huolehtivat Koivuhaasta ja sen myynnistä.

Kesäkaudelle leirikeskuksiin palkataan talonmiehet. Tänä kesänä Pentti Koivuhaassa ja Jari Pukkilassa hoitavat talonmiehen töitä.

– Monenlaista korjaus- ja kunnossapitotöitä tulee tehtyä, Lomakeskus Pukkilan talonmies Jari kertoo. 

Paikkoja siistitään, nurmikkoa ajetaan, pensaita raivataan, välineitä korjataan pitkin kesää. Jari lämmittää myös rantasaunat leiriläisille.

– Kaikki kuluu mitä käytetään ja lisää rakennetaan tarvittaessa. Tällä hetkellä kunnostan esimerkiksi vanhoja koripallolevyjä ja rakennan Pukkilan palloiluhallin toiseen päähän teatteritiloja, Jari kertoo.

Lomakeskus Pukkilassa Virroilla järjestetään tänä kesänä seitsemän perheleiriä, yksi lasten leiri ja yksi nuorten leiri. Leirikeskus Koivuhaassa Haukiputaalla järjestetään tänä kesänä seitsemän lasten leiriä ja kaksi nuorten leiriä.