Paikallisosastojen kuulumiset
9.11.2017
Venlantupa otti lapsista kopin – syyslomaviikko täyttyi yhteisistä touhuhetkistä

Hervannan Venlantuvan syyslomaviikko sujui ahkeraan tahtiin lasten päiväaktiviteettien parissa. Yhteislaulu on raikunut, pelaamista on harrastettu ja värikynät sauhunneet värityskirjojen sivuilla. Ideasta saadaan kiittää Venlantuvan emäntää ja Tampereen Hervantalaiset ry:n puheenjohtajaa Anja Nummelaa.

– Pari viikkoa sitten luettuani hoito-ongelmista sain idean, että Venlantupa voisi avata ovensa myös lapsille syyslomaviikolla, Nummela kertoo.

Kaikilla lapsilla ei ole vaikkapa mummoa, ja vanhuksista on kiva nähdä lapsia

Yhteistyökumppaniksi Venlantupa on saanut Parasta Lapsille ry:n Tampereen osaston. Lastensuojelujärjestöllä on pitkä kokemus lasten kanssa toimimisesta muun muassa leiriaktiviteettien muodossa.

– Leirimme ovat tarkoitettu lapsille, jotka eivät muuten pääse sellaisille mukaan, kertoo Parasta Lapsille ry:n ohjaaja Pirjo Salmi.

Parasta Lapsille ry:n ohjaama päivätoiminta tuntuu kiinnostavan paikallisia.

– Hervannassa on nyt ensimmäistä kertaa tällaista lähiötoimintaa, Salmi kertoo.

Ohjatun touhuamisen lisäksi lapset ovat saaneet nauttia ilmaisen lounaan ja välipalan, jotta puhti ei loppuisi kesken. Lounaskustannuksiin on saatu apua Hervannan Tiedotusyhdistykseltä.

Nummelan mukaan moni mieltää Venlantuvan iäkkäiden ihmisten paikaksi. Hän haluaakin nyt korjata tätä käsitystä.

– Ei tämä [Venlatupa] ole mikään vanhusten paikka, vaan ovet ovat avoinna kaikille, Nummela kertoo.

Nuoremman ja vanhemman kävijäkunnan yhteistoiminnasta on molemminpuolinen hyöty:

– Kaikilla lapsille ei ole vaikkapa mummoa, ja vanhuksista on kiva nähdä lapsia - ohjaaja Pirjo Salmi kiteyttää.

Ohjaajat ja Venlantuvan kävijät kertovat syyslomaviikon keskiviikon musiikkipäivän olleen suuri menestys – yhteislaulu raikui niin lasten kuin vanhempienkin suusta miltei kolme tuntia yhteen putkeen. Säestystä saatiin Venlan Veikeiden vetämänä huuliharpusta ja koskettimista. Lasten suosikkeja olivat myös vanhemman polven hyvin tuntemat klassikot “Pikku-Matin auto” ja ”Mikki Hiiri merihädässä”.

– Kumi puhjennut -kohta Pikku-Matin autossa sai aikaan mitä erikoisempia töräyksiä lasten suusta, kertoo laulupäivään osallistunut Venlantuvan kävijä Matti, 79.

Kolvin käyttö ekaa kertaa oli parasta

Torstaina lapset saivat toteuttaa itseään taidepajassa. Hervantalainen Kasper, 7, oli tehnyt puisia ovikylttejä kolvin avulla.

– Kolvin käyttö ekaa kertaa oli parasta, Kasper kertoo.

WC-kyltti pääsee omalle paikalleen kotiin, mutta Pojat-kyltti etsii kuulemma vielä paikkaansa.

Salmen mukaan lapset saavat askarrella oman päänsä mukaan.
– Mallia näytetään ja annetaan mahdollisuus tekoon, Salmi kertoo.
Vapaaehtoisten avulla pyörivän toiminnan voimavarana ovat ohjaajien omat taidot: Jokaiselta löytyy erilaisia taitoja ohjaamisen avuksi, vaikka varsinaisia taiteilijoita ei joukossa ole.

Perjantai oli täytetty runoilla ja tarinoilla. Venlantuvan vieraana oli runomummu Meri, joka luki lastenrunoja ja kertoi tarinoita. Päivän loppu vierähti lapsuusmuistojen parissa.

Vastaavanlaisen lastenviikon järjestämisesta ollaan Nummelan mukaan sovittu jo alustavasti kevään hiihtolomaviikolla. Venlantupa on tänä vuonna saanut tilojensa käyttöasteen korkealle alivuokralaisten ja yksityisten vuokrausten ansiosta. Nummela on tästä mielissään.

– Meillä Tampereen Hervantalaiset ry:llä on jo kuusi vakituista alivuokralaista Venlantuvalla ja viikonloppuja varataan yksityisten ihmisten toimesta jo ensi kesäkuulle, Nummela kertoo.

Tilat venyvät Nummelan mukaan hyvinkin monipuoliseen toimintaan.

– Täällä ollaan itketty ja naurettu. Venlantupaa vuokrataan kaikkeen toimintaan nimiäisistä muistotilaisuuksiin, Nummela jatkaa.

Moni hervantalainen on pelännyt suositun Venlantuvan jatkuvuuden puolesta. Nummelan vastaus tähän pelkoon on selkeä ja jämäkkä.

– Venlantupa pysyy tässä niin kauan kuin minä elän, hän kertoo hymyillen.

Kiitos jutusta ja kuvista: Petri Markkanen / Hervannan Sanomat.
Juttu julkaistu alunperin Hervannan Sanomissa 25.10.2017.