Järjestöuutiset
5.11.2019
Haukiputaan Halosenniemessä sijaitsevan Leirikeskus Koivuhaan saunatuvan keittiössä sekä salitiloissa käy innostunut kuhina, kun Parasta lapsille ry:n järjestämä Näe hyvä mussa -leiri on täydessä käynnissä.

Keittiössä syntyy suklaasta ja monista muista aineksista makoisan näköisiä pikkupaloja, joilla leiriläiset pääsevät myöhemmin herkuttelemaan. Ensin valmiit tuotokset on kuitenkin sijoitettava jääkaapin viileyteen kovettumaan.

Salissa puolestaan rakennellaan lintulautoja, ja siinä sivussa ovat leiriläiset pistäneet pystyyn myös penkeistä ja patjoista kootun majan, joka syntyi heidän omasta ideastaan, ja jonka sisällä sekä ympärillä on mukava leikkiä.

Viikonlopun mittainen lastenleiri on Näe hyvä mussa -hankkeen Oulun alueen neljäs kokoontuminen tämän syksyn aikana. Syyskauden viimeinen leiriviikonloppu järjestetään marraskuun loppupuolella, ja keväällä viiden leiriviikonlopun kokonaisuuden aloittaa uusi lapsiryhmä.

Syysloman päätteeksi pidetylle leirille eivät kaikki ryhmän 20 lasta päällekkäisyyksien vuoksi päässeet, mutta mukana olleilla näkyi silti riittävän riemua siitäkin edestä.

– Kaikki on ollut kivaa, tuumasi kaikille syksyn leireille osallistunut Janette, joka kertoi viihtyneensä leireillä hyvin.

Kaikkein mieluisimmaksi toiminnaksi valikoitui kuitenkin lopulta lähiluontoon aiemmin syksyllä tehty retki.

Myös keittiössä karkinvalmistuksessa puuhailleiden Danielin ja Jeren mielestä leireillä on ollut kivaa ihan joka kerta. Muutkin osallistujat kertoivat, että mukavaa on ollut ja uusia kavereitakin on saatu. Myös yhdessä tekeminen nousi lasten kommenteissa esiin erityisen iloisena asiana.

– Ryhmässä toimiminen ja ryhmätöissä onnistuminen kuuluvatkin leirin perusteemoihin, ja koko ajan mennään lapsen hyöty edellä. Pyrimme tarjoamaan lapsille turvallisuuden kokemuksia ja pysähdymme heidän asioidensa äärelle. Tarvittaessa kyllä heitä ojennammekin, ja jos kiusaamista leirillä tapahtuu, siihen tartutaan heti, valottaa Koivuhaan leirin johtaja Taru Hautala, jonka mukaan aikuinen ohjaaja on leirin aikana koko ajan läsnä lasten puuhissa.

Parasta lapsille ry:n Näe hyvä mussa -hanke käynnistyi tammikuussa Riihimäellä, Tampereella ja Hämeenlinnassa, Oulussa ensimmäinen hankkeen tiimoilta koottu lapsiryhmä aloitti tänä syksynä. Hanke jatkuu vuoden 2021 loppuun, ja se on suunnattu 9–13-vuotiaille lapsille sekä heidän yli 7-vuotiaille sisaruksilleen. Hankkeen rahoittajana toimii Veikkaus Oy, ja yhteistyökumppaneita ovat Koulutus Elämään Säätiö, Lastensuojelun keskusliitto sekä HAMK.

– Hankkeen keskiössä ovat ennaltaehkäisevän tuen tarpeessa olevat lapsiperheet, ja lapset valikoituvat mukaan suosittelijan kautta, joka voi olla esimerkiksi sosiaalityöntekijä tai koulukuraattori, Hautala kertoo.

Vapaaehtoisten panos merkittävä

Sekä Hautala että Parasta lapsille ry:n pitkäaikainen vapaaehtoistyöntekijä Timo Kuusijärvi korostavat vapaaehtoisten merkitystä niin hankeleirien kuin muidenkin lapsille ja nuorille suunnattujen leirien järjestämisessä.

– Esimerkiksi tällä leirillä palkattua työvoimaa edustamme vain pedagogi Meri Hirvonen ja minä sekä keittiöhenkilökunta. Lastenohjaajina toimivat koulutetut vapaaehtoiset, joihin Timokin lukeutuu, mainitsi Hautala.

Kellossa asuvalla Timo Kuusijärvellä onkin menossa jo kahdeskymmenes vuosi vapaaehtoistyötä leiriohjaajana, ja parhaimmillaan hän on ehtinyt ohjata saman perheen lapsia jo kolmessa sukupolvessa. Osa entisistä leiriläisistä on myös jatkanut aikuistuttuaan vapaaehtoistoimijoina.

– Minulla on sellainen rakkaus lapsia ja nuoria kohtaan, että intoa on näinkin pitkään piisannut. Leireillä myös näkee, että lapsille tulee erilainen olo, ujot ja aratkin rohkaistuvat yhteisiin toimintoihin, se on palkitsevaa, tuumasi Kuusijärvi, jonka mielestä leireille on Pohjois-Suomessakin suuri tarve, sillä arjen haasteissa saattaa lasten huomiointi jäädä kodeissa sivuun.

Ritva Piri / Rantapohja

Juttu on julkaistu Rantapohja-lehdessä 5.11.2019