Linnanmäellä on hauskaa niin huvittelijoilla kuin huvittelun parissa työtätekevillä hupimestareillakin – maanlaajuisessakin mittakaavassa! Linnanmäki on valittu yhdeksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place to Work -tutkimusten suurten yritysten sarjassa.
- Linnanmäen menestyminen pohjautuu työstään innostuneisiin ja sitoutuneisiin hupimestareihin, jotka yhdessä kehittävät intohimoisesti Suomen rakastetuinta huvipuistoa. Meillä on ollut yhteinen unelma, että Linnanmäki koetaan hupimestarien mielestä yhdeksi Suomen Parhaista Työpaikoista. Olemme todella onnellisia siitä, että tämä upea tunnustus kumpuaa juurikin työntekijöidemme kokemuksesta, Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin iloitsee.
Kysely perustuu Great Place to Workin tekemään työtyytyväisyystutkimukseen, johon osallistui viime vuonna noin 150 organisaatiota, joissa työskentelee yhteensä noin 45 000 työntekijää. Linnanmäen edustamassa suurten yritysten sarjassa Suomen parhaat yritykset -listalle pääsi tänä vuonna seitsemän organisaatiota. Tutkimuksessa mitataan kolmea eri kokonaisuutta; ylpeyttä omasta työstä, työntekijöiden suhteita johdon kanssa sekä työntekijöiden keskinäisiä suhteita.
Linnanmäellä työhuvinvoidaan
Linnanmäellä yrityskulttuurin kehitys ja hupimestareiden työhuvinvointi on ollut toiminnan keskiössä viime vuosina. Huvipuistossa työskentelee vakituisesti noin 70 henkilöä ja huvipuistokauden aikana lisäksi noin 600 hupimestaria. Linnanmäki on myös monen nuoren ensimmäinen työpaikka.
- Hupimestareidemme työhuvinvointi on meille ensisijainen asia. Olemme tehneet päämäärätietoisesti töitä, jotta jokainen työntekijämme kokisi astelevansa töihin punaista mattoa pitkin. Linnanmäen työhuvinvointi pohjautuu ajatukseen, että hupimestareihin panostetaan ja heille luodaan erinomaiset olosuhteet onnistumiselle, jolloin he ovat motivoituneita ylittämään asiakkaiden odotukset erinomaisella asiakaspalvelulla. Tyytyväiset asiakkaat palaavat uudelleen, mikä mahdollistaa toiminnan kehittämisen sekä missiomme toteutumisen eli varojen keräämisen lastensuojelutyölle, Adlivankin kertoo.
Linnanmäen hupimestarit ovat ylpeitä työpaikastaan. Työtyytyväisyyskyselyn tulosten pohjalta käyty avoin keskustelu on ollut tärkeässä roolissa työhyvinvoinnin kehittämisen kokonaisuudessa. Linnanmäellä uskotaan, että tavoitteet voidaan saavuttaa vain yhdessä pelaamalla, toimintaa intohimoisesti yhdessä kehittämällä ja oikealla hupimestariasenteella, jossa tuetaan ja autetaan toisiamme onnistumaan.
Lisätietoa:
Pia Adlivankin
Kiti Friman
Lasten Päivän Säätiön ovat perustaneet kuusi lastensuojelujärjestöä: Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Barnavårdsföreningen i Finland, Ensi- ja turvakotien liitto, Parasta Lapsille ja Pelastakaa Lapset. Lasten Päivän Säätiö on jo vuosikymmeniä ylläpitänyt ja kehittänyt Linnanmäen Huvipuistoa kerätäkseen varoja lastensuojelutyölle. Vuoden 2019 lahjoitustavoite on 4,5 miljoonaa euroa. Huvittelemalla Linnanmäellä kaikki asiakkaamme tukevat lastensuojelutyötä. Linnanmäen pääyhteistyökumppanit vuonna 2019 ovat SOK / HOK-Elanto, Unilever Finland Oy ja Oy Hartwall Ab. Linnanmäen yhteistyökumppaneina nämä yritykset tukevat omalla panoksellaan arvokasta lastensuojelutyötä.