Järjestöuutiset
9.9.2022

Kreeta Karvala kirjoittaa Iltalehden pääkirjoituksessa 6.9. rahapelituotoilla tuettavasta hankehumpasta ja hövelistä rahanjaosta. Erikseen hän nostaa esiin lomajärjestöt. Parasta Lapsille ry:ssä – joka muuten on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton – meillä on asiasta yli 75 vuoden kokemus.

Leiritoimintaamme osallistuvat lapset ja perheet ovat yhteiskuntamme heikoimmassa asemassa olevia. Suurin osa on erittäin pienituloisia.

Jos olet keski- tai suurituloinen lukija, voit pohtia, että omasta lomasta ja vapaa-ajastasi jätetään pois harrastukset, lomamatkat, mökkeily, festarit, teatterit ja konsertit. Jätetään pois myös huvipuistot, eläintarhat ja elokuvat. Ja ei, ei mennä edes jäätelökioskille. Ei ole varaa.

Pienituloisimpien loma ja vapaa-aika kuluu kotona. Koti on usein pieni ja ahdas. Mielekästä tekemistä ei ole.

Näillä perheillä on puute myös toisista ihmisistä. Tukiverkoiksi kutsuttuja sukulaisia tai ystäviä ei ole. Moni on taustaltaan maahanmuuttaja tai on muuttanut Suomessa vieraalle paikkakunnalle. Lapselle ei löydy hoitajaa, jos itsellä on työ- tai muu meno.

Tuettu leiri on näille lapsille ja perheille ainoa vaihtoehto lomaan kodin ulkopuolella. Leirit vahvistavat perheiden hyvinvointia ja arjessa jaksamista. Niissä on mahdollisuus irrottautua huolten täyttämästä arjesta ja saada vertaistukea.

Seuraavassa poimintoja samastamme palautteesta perheiden ja lasten leireiltä:

”Merkitsi aivan valtavasti. Leiri oli minulle ainoa henkireikä koko keväässä. Ilman leiriä minulla ei olisi ollut yhtäkään päivää aikaa olla itsekseni enkä tiedä miten olisin jaksanut.”

”Koin että on mukavaa että lapsi voi lomalla olla muuallakin kuin kotona, meillä ei juurikaan mahdollista lähteä reissaamaan”

”Olin hyvää koska: Tapasin uuden ihmistä ja puhuvat suomea perheen kanssa. Kalastamaan, pelämään, uimään ja syömään. Terveisin ruokaa.”

” Ihana syödä 5x päivässä valmis ruoka. Hyvä yhteishenki, kaikki kivoja toisille. Ulkoilumahdollisuudet ja -puuhat tosi hienot! Ihanat ohjaajat <3”

”Kivointa oli kaverit ja uiminen”

”Jalkapallon pelaaminen ja venyttelyhetket. Ei tarvinnut huolehtia viikkoon ruokailuista ja lasten aktiviteeteistä. Perheen yhdessäolo.”

”Ruoka, kävely vaikka oli lyhyt. muiden vanhempien juttelemiseen ja lapset viihtyivät. sain nauttia ja levätä esim. pystyin nukku päikkärit.”

”Haluan kiittää kovasti teitä, että pääsin mukaan.”

”Hyvä ettei lapsen tarvinnut olla lomalla yksin kotona.”

Keräämme palautetta joka leiriltä, lisäksi saamme tietoa muun muassa perheiden kanssa työskenteleviltä perhe- ja sosiaalityöntekijöiltä. Keräämämme tiedon mukaan leiri tarjoaa osallisuuden kokemuksia, yhdenvertaisuutta – ja iloa. Koostamme palautteet, arvioimme toiminnan ja raportoimme ne rahoittajalle, kuten myös rahan käytön.

Joka 10. lapsi asuu köyhässä perheessä. Ei viedä heiltä pois Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaista oikeutta lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan.

Eihän?