Järjestöuutiset
28.12.2017
Toiminnanjohtajamme Sari Nikula-Heino vieraili Chilessä marraskuussa. Ulkoministeriön rahoittama Auta mapuche-lasta -kampanja on päätöksessään, mutta kummitoimintamme alueen lasten ja perheiden hyväksi jatkuu yhä.

Järjestömme on tehnyt Tirúassa pitkään töitä mapuche-vähemmistön lasten hyväksi. Tirúa on yksi maan köyhimmistä alueista ja ulkoministeriön rahoituksella sekä kummitoiminnalla on saatu aikaan merkittäviä muutoksia alueella. Hankkeena aikana on tuettu alueen lapsia, kouluja ja lasten hyvinvointia sekä tehty mittavaa työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Kummiapu kantaa kauas

Osa kummilapsista on jatkanut opintojaan korkeakouluun asti.

– Tällä matkalla oli upeaa nähdä käytännössä, miten kummitoiminta on sitouttanut myös vanhemmat lasten koulunkäyntiin. Monet entisistä kummilapsista ovat kiitollisia saamastaan avusta ja haluavat opintojen jälkeen kehittää omaa kotiseutuaan ja auttaa nyt vuorostaan siellä asuvia.

Yksi heistä on Marcela Huenupil, joka on perustanut siskonsa Fernandan kanssa Tirúaan merilevätehtaan. Aluksi tehdas työllisti vain alueen naisia, mutta toiminta on laajentunut nopeasti ja tehtaassa työskentelee nyt myös miehiä. Elantonsa tehtaasta saa jo kymmenen perhettä.

– Olen ylpeä siitä, että meidän naisten yritys on kasvanut niin isoksi, että pystymme työllistämään nyt myös miehemme. Tällä alueella töitä on tarjolla vähän, Marcela kertoo.

Merilevän keräyksestä tehdastoimintaan

Merilevästä jalostetaan erilaisia elintarvikkeita ja kosmetiikkatuotteita, mm. sipsejä, kasvorasvoja, teetä ja hilloa.

Tirúan kaltaisella köyhällä ja korkean työttömyyden alueella tehdas on iso juttu. Suomen vierailijat olivat todella vaikuttuneita tehtaasta.

– Näin jo viime käynnillä sen, että nämä naiset pystyvät mihin vaan, Sari kertoo. – Tytöt keräsivät silloin merilevää ja pitivät läksykerhoa lapsille, nyt heillä on jo oma tehdas!