Parasta Lapsille järjestää vuosittain parisenkymmentä lasten ja nuorten leiriä ja yhdeksän perheleiriä. Paulina on ollut poikansa Akselin kanssa jo kaksi kertaa Parasta Lapsille -perheleirillä.
– Ensimmäisellä leirillä olimme Pukkilassa kun Akseli oli 3-vuotias. Olin siihen aikaan yksinhuoltaja ja kotona kaksin Akselin kanssa. Silloin mietin, että mitähän sitä keksisi kesälomalle ja eräs tuttu sitten vinkkasi, että Parasta Lapsille järjestää tällaisia perheleirejä, joissa pääsee valmiiksi katettuun pöytään, on mukavaa ohjelmaa ja mahdollisuus kaikenlaiseen kivaan tekemiseen. Lisäksi itselle ja lapselle on seuraakin. Jokainen perheellinen ymmärtää, miltä tuntuu olla ilman ruuanlaittoa ja muita kotitöitä.
Paulina kävi hakemassa lisätietoja Parasta Lapsille -kotisivuilta ja täytti hakemuksen leirille.
– Hyvältähän se vaikutti, varsinkin kuvat Lomakeskus Pukkilasta. Perheille oli omat huoneet, joissa suihkut kuin hotellissa konsanaan. Kaikin puolin todella mainito puitteet kauniilla paikalla järven rannalla.
Leirillä on monenlaisia perheitä
Perheleirillä on erilaisia perheitä, yksinhuoltajaperheitä, kahden vanhemman perheitä, pieni- ja isolapsisia perheitä. On myös mahdollista, että vain osa perheestä lähtee leirille.
– Siihen aikaan me oltiin Akselin kanssa kahdestaan ja oli kiva lähteä paikkaan, missä oli muita perheitä ja Akselillekin leikkikavereita.
Pauliina toteaa, että yksinhuoltajana raha oli tietysti erityisen tiukassa.
– Mutta onhan se loman järjestäminen muutenkin lapsiperheille aina erityisponnistus, vaatii usein säästämistä ja on siinä myös monenlaista järjestämistä.
– Tämä oli ihanan helppoa, pääsi kunnolla lomalle, kun ei tarvinnut itse tehdä juuri mitään muuta kuin nauttia. Kaikki valmiiksi järjestetty ja lapselle paljon seuraa ja leikkikavereita.
Äidin ja pojan oma juttu ennen uutta vauvaa
Leirielämä oli Paulinalle ennestään tuttua. Paulina on lapsesta asti leireillyt ja myöhemmin ollut itsekin ohjaajana lasten ja nuorten leireillä.
– Perusleirielämä ohjelmineen oli siis tuttua, tiesin mitä odottaa.
Ensimmäisellä kerralla Akseli oli vasta vajaa neljävuotias.
– Perheleiri sopii kyllä ihan pienillekin lapsille, sillä leirillä saa mennä ihan lapsen ehdoilla ja rytmin mukaan. Päivälevot ja syömiset, kaikki oli helppoa. Itse lueskelin iltaisin kirjoja, kun Akseli meni aikaisin nukkumaan. Tietokonekin oli kyllä mukana, mutta ei sitä tullut avattua kertaakaan.
Perheeseen kuuluu nykyään myös Paulinan uusi mies Mikko ja kahden kuukauden ikäinen Ilona. Silti viime kesän leirille Paulina ja Akseli lähtivät ihan kahdestaan – tai melkein, Ilona oli jo tietysti mukana äidin mahassa.
– Ensimmäisen leirin jälkeen meille on tapahtunut paljon. Mikko muutti meille asumaan, uusi vauva syntyi elokuussa ja Akseli aloitti tänä syksynä eskarissa. Kesäkuun leiri oli minun ja Akselin ihan oma juttu vielä kahdestaan ennen kuin vauva tulee.
Valmiiseen pöytään ja mukavaa ohjelmaa
Paulina kehuu leirikeskusten ruokaa ja puitteita.
– Pukkila ja Kisakeskus ovat aika erilaisia, molemmissa on puolensa. Pukkilassa on esimerkiksi tosi kivat yhteiset tilat vaikka askarteluun, Kisakeskuksessa on taas oikein luksusmökit. Molemmissa on hyvä ruoka ja ne sijaitsevat keskellä kaunista luontoa, kummatkin veden äärellä. Lapsille on paljon kaikkea kivaa tekemistä esim. uintia, kiipeilyä, sählyä, minigolfia, geokätköilyä, kalastusta, nuotioiltoja...
Vaikka Akseli oli ensimmäisellä leirillä vajaa neljävuotias, hänkin muistaa silti ensimmäisestä leiristä ainakin suosikiksi jääneet hamahelmet ja Pukkilan minigolfin. Viimekesäisestä Kisakeskuksen leiristä tulee mieleen heti kalastus ja sählyn pelaaminen isompien poikien kanssa.
Perheleirien tarkoitus on tarjota irtautumista arjesta ja vahvistaa sitä kautta perheiden jaksamista. Leiripäivää rytmittävät ruokailut: päivän aikana syödään viisi kertaa.
– Perheleiri vastaa todella lomaa! Kaikki on valmista, riittää että pakkaa itselleen ja lapsille tavarat mukaan. Jos on ihan väsynyt, leirillä saa levätä ja voi nauttia ohjelmasta ja ihmisistä.
Paulina ja Akseli osallistuivat innokkaasti leiriohjelmaan.
– Ohjelma leirillä on todella antoisaa ja Kisakeskuksessakin kävimme päiväsaikaan omassa mökissä vain päivälevolla. Kukaan ei pakota osallistumaan ohjelmaan, mutta kyllä me ainakin olimme lähes kaikessa mukana, ja niin olivat kyllä muutkin.
Monikulttuurisuus näkyy perhetoiminnassa
Parasta Lapsille -perheleirit ovat monikulttuurisia. Molemmilla leireillä Paulina ja Akseli olivat ainoa kantasuomalainen perhe.
– Kyllähän ne kirjavia leirejä ovat olleet, perheitä on tullut Suomeen monista maista: Algeriasta, Irakista, Kiinasta... montaa eri kieltä ja kulttuuria.
Jännittikö Paulinaa vieraiden kulttuurien kohtaaminen?
– No ei! Tietysti joitakin kulttuurieroja leireillä on tullut vastaan. Erilaisista kulttuureista huolimatta maahanmuuttajaperheitä näytti yhdistävän se, että pientenkin lasten annetaan mennä paljon vapaammin ja riittää kunhan joku aikuinen on läsnä lapsikatraan kanssa. Itse taas olen tottunut pitämään Akselin hyvinkin visusti lähelläni.
Vaikka leirit ovat monikulttuurisia, kaikki Parasta Lapsille -leirit ovat suomenkielisiä.
– Osa maahanmuuttajista puhui suomea huomattavan hyvin, vaikka olivat olleet Suomessa vasta lyhyen aikaa. Tietysti kielitaidossa on puutteita, mutta aina sitä pärjättiin, vaikka sanat olisivat loppuneet: elekielellä tai sitten vaikka sekaenglannilla. Aika paljon puhe pyörii kuitenkin siinä, mitä parhaillaan yhdessä tehdään.
Joskus vielä leirille?
– Miksei! Olisihan se hauskaa lähteä leirille vaikka koko perheen voimin. Ja Akselikin on kohta jo niin iso, että voi lähteä äitinsä jalanjäljissä myös lasten leirille.
Kesän perheleirien 2016 haut ovat käynnissä. Lue lisää perheleireistä ja täytä hakemus.
Teksti ja kuvat: Marjukka Kähönen