Paikallisosastojen kuulumiset
14.5.2013
Noin tunnin mittaisessa tuokiossa lauletaan, lorutellaan ja leikitään yhdessä lapsien ja vanhempien kanssa. Toiminnan tavoitteena on lisätä lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta Käsikynkkä-menetelmään pohjautuen.

Lattialle isoon rinkiin on kokoontunut 20 vauvaa vanhempineen ja sisään tulee vielä lisää. Rinki isonee, kun tilaa tehdään kaikille halukkaille. Osa vauvoista juttelee toisilleen, osalla on ruokailu kesken ja jokunen on vielä unten mailla. On alkamassa vauvan ja vanhemman yhteinen vauvatuokio pääkirjasto Metsossa.

Tampereen osaston vapaaehtoiset ovat järjestäneet kevään aikana vauvatuokioita alle 1-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

-Tärkeintä ei ole se, miten lapselle laulatte, kunhan laulatte. On tärkeää, että vauva kuulee oman vanhemman ääntä. Kahden ikävuoden jälkeen olisi sitten hyvä kuulla sellaistakin laulua, joka menee nuotilleen, Pirjo Sillman ohjeistaa vanhempia hymyssä suin.

Tuokion aikana herätellään erilaisia aisteja. Lorujen ja laulujen kautta kuullaan ääntä ja rytmiä, liikkeiden ja kosketuksen kautta lapsi oppii hahmottamaan oman kehonsa ääriviivoja ja näköaistin kautta hän tutustuu ympäröivään maailmaan. Tärkeintä ei kuitenkaan ole tehdä kaikkia harjoituksia päätä pahkaa, vaan kuunnella, millaisista asioista oma vauva pitää. Toinen vauva pitää vauhdista ja toista kiinnostaa paljon enemmän ilmassa leijailevat saippuakuplat. Vaikka vauvat vaikuttavat varsin tyytyväisiltä, eivät ääni ja itku ole ryhmässä kiellettyjä. Ne ovat vauvan keino kertoa tuntemuksista ja hakeutua vuorovaikutukseen vanhemman kanssa.

Vauvatuokio kokoontuu pääkirjasto Metsossa kerran kuukaudessa. Kevään viimeinen vauvatuokio on maanantaina 3.6.2013 klo 10.15-11.00. Toiminta jatkuu jälleen syksyllä.

Teksti: Pirkanmaan seudun aluetyöntekijä Tiina Mylläri